Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cestujete na dovolenku so psom? Na toto si dajte pozor, varuje veterinár
Zdielať na

Cestujete na dovolenku so psom? Na toto si dajte pozor, varuje veterinár

BRATISLAVA / Ľudia chodia na dovolenky aj so svojimi štvornohými miláčikmi. Na ich prepravu je potrebný pas, v ktorom sú zaznamenané všetky povinné očkovania a číslo čipu. Netreba zabudnúť, že v niektorých krajinách sa môže prepravovať iba v cestovnej klietke. Inak vám hrozí pokuta.

Pri preprave psov či mačiek treba dodržiavať niekoľko zásad. Zverolekár ich prirovnáva k ceste s malými deťmi. Pitný režim, tabletka od nevoľnosti v dostatočnom predstihu a rozumne nastavená klimatizácia, pretože aj pes môže dostať poriadnu nádchu. A rýchlejšie, ako ľudia. 

"Oni nevypotia nadbytočné telesné teplo ako my, ale zbavujú sa ho vydýchajú horúcou parou. Dýchacie cesty sú ešte viac namáhané," hovorí veterinár Pavol Valášek. Podľa neho aj psy môžu dostať laringitídu či bronchytídu.

Ak cestujete do teplého prímorského prostredia, treba myslieť aj na iné nástrahy. Treba myslieť na babeziózu. "Je v krajinách ako Taliansko, Chorvátsko, Španielsko o mnoho častejšia ako u nás. Anaplazmóza, laišmeóza, ktorá sa u nás vôbec nevyskytuje a v Chorvátsku je jej strašne veľa. A potom sú to rôzne červy," dodáva Valášek.

Väčšinu z nich prenášajú komáre, kliešte, alebo bodavé mušky. Preto je veľmi dôležité nezabudnúť zbaliť zvieraťu antiparazitický obojok, pipetu alebo tabletu, ktorá odpudzuje hmyz.

Inkubačná doba

Niektoré tieto ochorenia majú inkubačnú dobu až niekoľko týždňov a preto aby zverolekár dokázal správne diagnostikovať aj ochorenie, ktoré sa na Slovensku bežne nevyskytuje, je dôležité mu okamžite povedať, v akej destinácii ste dovolenkovali. Mnohé tieto choroby sa  môžu skončiť smrťou.

Prvé príznaky sú malátnosť, nechutenstvo, zvýšená teplota nad 40 stupňov Celzia a v prípade babeziózy aj tmavý moč, ktorý pripomína kolový nápoj.

Podľa odborníka je rímorská babezióza je zákerná v tom, že má rovnaké príznaky, ale klasická liečba na ňu nezaberá. Neprenášajú ju iba kliešte, ale nakazený pes ju môže ďalej šíriť aj na slovensku medzi psy, s ktorými príde do styku.

"Informácia o dovolenke je veľmi dôležitá, pretože sa to lieči inak a diagnostika môže trvať aj niekoľko dní. A pri týchto ochoreniach čas beží naozaj rýchlo," varuje veterinár.

Súvisiace články