Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Predčasné voľby: Lídrom sa stala May, ale bez parlamentnej väčšiny
Zdielať na

Predčasné voľby: Lídrom sa stala May, ale bez parlamentnej väčšiny

Archívne video

LONDÝN / Obyvatelia Británie päť dní po teroristickom útoku vyrazili k predčasným parlamentným voľbám, ktoré sa začali o ôsmej ráno. Zatiaľ čo pre jedných bola dôležitá otázka brexitu, pre iných bola priorita téma daní, zdravotníctva, či sociálnych služieb. V predbežných výsledkoch ale ľudia hlasovali za konzervatívnu stranu pod vedením Theresy May. Tá síce zvíťazila, ale nebude mať dostatočný počet kresiel.

Konzervatívci podľa odhadov volebných výsledkov získali 314 kresiel, labouristi Jeremyho Corbyna 266, Škótska národná strana (SNP) Nicoly Sturgeonovej 34 a liberálni demokrati 14 parlamentných kresiel. Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej síce zvíťazila vo voľbách, no nebude mať po nich nadpolovičnú väčšinu v dolnej komore britského parlamentu.

Vo víťazstve prehra

Ak by voľby dopadli tak, ako signalizujú odhady, bola by to podľa britských médií veľká prehra Mayovej. Tá totiž vyhlásila voľby preto, aby si posilnila väčšinu v parlamente a mala tak silnejší mandát na vyjednávania s Európskou úniou o brexite. Zatiaľ to vyzerá, že sa jej podaril skôr opak a konzervatívci budú mať v budúcom parlamente menej kresiel, ako mali doteraz.

Bývalý minister financií George Osborne podal prvé reakcie na predčasné voľby. "Je to katastrofický výsledok a politická katastrofa. Je otázne, či by May nemala rezignovať." Na výsledok reaguje už aj libra, ktorá oslabila voči euru a doláru. Pokiaľ sa dohady potvrdia, tak to bude mať dopad na celú Európu. Oficiálne výsledky budú známe po štvrtej hodine ráno.

Názory boli rôzne

Názory sa líšili a dôvody mal každý svoje."Volila som konzervatívcov, iná možnosť nie je. May síce nie je silná vodkyňa, ako o sebe tvrdí, ale Corbyn by nám zvýšil dane, a to je to posledné, čo chcem," povedala poštová úradníčka Alice Meadowsová, ktorá hlasovala už ráno v jednej zo škôl londýnskeho obvodu Westminister North. Pred Corbynovým nástupom podporovala labouristov, ale ich súčasný líder ich vraj nasmeroval príliš doľava.

"May voliť nemožem, neverím jej, myslí iba na elitu. Dal som hlas liberálnym demokratom, sú navyše za dobré vzťahy s EU, ktoré sú pre nás dôležité," vysvetlil svoje rozhodnutie mladý muž v obleku. Svoje hlasy doobeda odovzdali aj vodcovia najsilnejších strán. May išla voliť v doprovode svojho manžela v Berkshire na juhovýchode Anglicka. Corbyn zas na severe Londýna. Vodkyňa škótskych nacionalistov Nicola Sturgeonová hodila svoju obálku do urny v Glasgowe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy