Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Chovateľom mačiek môže hroziť rakovina prostaty, tvrdia vedci
Zdielať na

Chovateľom mačiek môže hroziť rakovina prostaty, tvrdia vedci

Archívna reportáž

BLOOMINGTON / Vedci z Univerzity v Indiane po prvýkrát preukázali, že parazit Toxoplazma gondii spôsobuje zápal prostaty. Ten môže byť významným faktorom pri rozvinutí rakoviny prostaty. Toxoplazmóza tak už nie je strašiakom len pre ženy, keď u nich môže byť hrozbou pre nenarodené dieťa.

Toxoplazma gondii je vnútrobunkový parazit, ktorý infikuje väčšinu cicavcov, vrátane človeka. Jeho konečným nositeľom sú mačky, ale ako medzihostitelia mu poslúžia aj iné stavovce či vtáci. Nákaza sa šíri prostredníctvom výkalov a doteraz bola toxoplazmóza veľkým strašiakom pre tehotné ženy, v akútnom štádiu totiž môže spôsobiť potrat. Americkí vedci však aktuálne zistili, že obávať by sa mali aj muži. 

Toxoplazmóza môže spôsobiť u mužov tvorbu cýst v žľazách prostaty. Zápal žliaz, predovšetkým chronický, môže v tejto časti tela zdvojnásobiť riziko vzniku rakoviny.

Odhaduje sa, že toxoplazmóza je prítomná u zhruba tretiny populácie. Prenos môže nastať cez pitie kontaminovanej vody, konzumáciu neumytej zeleniny, slabo tepelne upraveného mäsa a predovšetkým cez manipuláciu s mačacími výkalmi alebo vtáčím trusom. 

Až doteraz si väčšina vedcov myslela, že zápal prostaty spôsobuje baktéria alebo vírus, ktorý zničí tkanivo. Štúdia, ktorú vykonali na myšiach, však ukázala, že za rakovinu môže byť zodpovedná aj toxoplazma. 

Zároveň však vedci dodávajú, že nikto by sa teraz preto svojej mačky nemal zbavovať. Treba len dbať na zvýšenú hygienu na miestach, kde vykonávajú potrebu. 

Pozrite si archívnu reportáž o inej hrozbe rakoviny.

Súvisiace články