Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Trump na návšteve Izraela vyzval Irán, aby nepodporoval terorizmus
Zdielať na

Trump na návšteve Izraela vyzval Irán, aby nepodporoval terorizmus

JERUZALEM / Americký prezident Donald Trump počas návštevy Izraela povedal, že Irán musí okamžite prestať financovať teroristov a vojenské jednotky a poskytovať im výcvik a vybavenie. Americký prezident sa tak vyjadril pri stretnutí so svojim izraelským náprotivkom Reuvenom Rivilinom v Jeruzaleme.

"Najdôležitejšie je, že Spojené štáty a Izrael môžu spoločne prehlásiť, že Irán nesmie nikdy mať možnosť mať jadrovú zbraň. A musí skoncovať so svojim vražedným financovaním, výcvikom a vybavovaním teroristov a milícií," prehlásil Trump s tým, že s tým má Irán prestať okamžite.

Trump do Izraela priletel zo Saudskej Arábie povedal, že v Rijáde ho veľmi povzbudili rozhovory s najvyššími predstaviteľmi moslimských a arabských krajín. "Mnohí z nich vyjadrili svoje odhodlanie pomáhať so zastavením terorizmu a šírením radikalizácie. Množstvo moslimských štátov už urobilo kroky k tomu, aby začali tento záväzok dodržiavať," upozornil.

Rivlinovi podľa agentúry Reuters Trump povedal, že arabskí susedia Izraela si stále viac uvedomujú, že majú so židovským štátom spoločného nepriateľa - "hrozbu, ktorú predstavuje Irán."

Spojené štáty označujú Irán za "sponzora terorizmu". Obviňujú ho z toho, že podporou sýrskeho režimu prezidenta Bašára Asada, šiitských povstalcov v Jemene a šiitského hnutia Hizballáh v Libanone prispieva k destabilizácii situácie na Blízkom východe.

Trump v nedeľu v Rijáde vyzval vodcov arabských krajín k jednotnému postupu a prevzatiu vodcovskej úlohy v boji proti extrémizmu a terorizmu v regióne a povzbudil ich, aby "vyhnali teroristov zo svojich krajín." V prejave k zástupcom 55 arabských a ďalších moslimských štátov Trump aj jeho hostiteľ, saudský kráľ Salmán, pritom označili za jedného z hlavných šíriteľov v regióne iránsky režim.

Iránsky prezident Hasan Rúhání, ktorý v piatkových voľbách získal druhý mandát v pondelok varoval, že dosiahnuť stabilitu na blízkom východe sa nedá bez spolupráce s Teheránom. "Kto môže čakať, že je možné obnoviť regionálnu stabilitu bez Iránu? Kto môže tvrdiť, že región sa dočká úplnej stability bez Iránu?" povedal Rúhání na svojej prvej povolebnej tlačovej konferencii.

Víkendový summit v Saudskej Arábii v Saudskej Arábii potom Rúhání označil za show bez konkrétnej či politickej hodnoty. Rovnako prehlásil, že Iránci vo voľbách ukázali, že chcú viac demokracie a spolupráce so svetom.

Trump po rokovaní s Rivlinom zamieril s manželkou Melániou do historického centra Jeruzalemu, kde navštívil Chrám božieho hrobu v historickej časti mesta a zastavil sa aj pri Múre nárekov.

Najčítanejšie správy