Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Mengeleho dievča malo pozoruhodného manžela, dostal vyznamenanie
Zdielať na

Mengeleho dievča malo pozoruhodného manžela, dostal vyznamenanie

LUČENEC / Juraj Fischer, manžel pani Violy, ktorá je známa ako Mengeleho dievča, dostal ako jeden zo štyroch Slovákov najvyššie francúzske vyznamenanie. Titul Rytier Čestnej légie získal, pretože bojoval v Normandii, v jednej z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny.

Juraj Fischer získal počas života niekoľko významných ocenení, v roku 2004 si z rúk francúzskeho prezidenta prevzal najdôležitejšie čestné vyznamenanie, Rad čestnej légie. "Nedal sa prehliadnuť vo svojom saku plnom vyznamenaní a tankistickej baretke," poznamenala autorka knihy Mengeleho dievča Veronika Homolová Tóthová. 

Pán Fischer zomrel pred desiatimi rokmi vo veku nedožitých 87 rokov. Pri tejto príležitosti si v jeho rodnom Lučenci pripomenuli jeho život, skutky, názory, postoje. "Mal vnútorný kompas, ktorý mu vždy hovoril, čo je správne a čo je nesprávne," spomína si na pána Fischera jeho vnuk.

V druhej svetovej vojne bojoval za slobodu a mier. Jeho hrdinstvo, odvahu a obetavosť ocenil aj minister obrany Slovenskej republiky. "Udeľujem vojenskú medailu in memoriam, pamätnú medailu k 70. výročiu SNP a ukončeniu druhej svetovej vojny pánovi Jurajovi Fischerovi," priznal generálny štátny radca ministra obrany Richard Zimányi.

Aj napriek tomu, že počas života prežil množstvo útrap a prekážok, nikdy nestrácal zmysel pre humor. O tom, že išlo o mimoriadneho človeka, svedčia aj slová francúzskeho veľvyslanca na Slovensku.  "Posolstvo pána Fischera je stále aktuálne predovšetkým dnes, keď musíme čeliť narastajúcemu extrémizmu," povedala Homolová Tóthová. 

Súvisiace články