Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Na Kamčatke platíte prácou, nie peniazmi
Zdielať na

Na Kamčatke platíte prácou, nie peniazmi

KAMČATKA / Ostrov podriadený Tichému oceánu vyniká tým, že sa na ňom drží sneh aj v lete. Nevýhodou však je, že pri zavalení lavínou sa k vám záchranná služba pravdepodobne nedostane včas.

Ostrov päťkrát väčší ako je Slovensko láka turistov napriek chladným letám a drsným zimám. Reč je o Kamčatke, polostrove na ruskom Ďalekom východe. 

"Kamčatka je silno podriadená vplyvu Tichého oceánu, navyše tu padá veľmi veľa snehu. Sneh sa u nás drží od polovice leta. Nájdeme mnoho tragických prípadov, napríklad 20.júna, kedy ľudí zasypala lavína a oni prišli o život," tvrdí Igor zo záchrannej služby Kamčatského kraja. 

Ďalším špecifikom na Kamčatke je fakt, že kým sa k vám záchranná služba dostane, pod snehom sa dávno udusíte. Preto sa im odtiaľ zatiaľ nepodarilo zachrániť nikoho. 

Lyžiarska báza Rodnikovaja sa nachádza medzi dvoma chrbtami pri sopke Viljučinskij. V 60. rokoch tu dobývali zlato, potom sa miesto stalo domovom lyžiarskeho klubu "Alnej". Zakladateľom tohto klubu je Vladimír Ivanovič Ševcov, známy aj ako "Snežný leopard".

Rodnikovaja má svoje prísne pravidlá, a preto sa sem nedostane hocikto. Hlavné z pravidiel je, že za svoje miesto na posteli neplatíte peniazmi, ale prácou. 

Súvisiace články