Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Za neodstránenie nenávistných správ hrozia Facebooku pokuty
Zdielať na

Za neodstránenie nenávistných správ hrozia Facebooku pokuty

Archívna reportáž

VIEDEŇ / Viedenský odvolací súd rozhodol o tom, že Facebook musí mazať nenávistné príspevky. Za neodstránenie hrozia pokuty až 50 miliónov dolárov.

Viedenský odvolací súd potvrdil, že Facebook musí mazať nenávistné príspevky. Prevádzkovateľ Facebooku by podľa súdu mal byť schopný zautomatizovať proces odstraňovania nevhodných správ.

Príspevky považované za prejav nenávisti by mal Facebook zo svojich stránok mazať. Verdikt odvolacieho súdu naviac sprísňuje predchádzajúce rozhodnutie a rozširuje jeho účinnosť nielen v Rakúsku, ale naprieč celou internetovou platformou.

Týmto rozhodnutím vyhrali aktivisti, ktorí sa snažia o to, aby prevádzkovatelia sociálnej siete aktívne riešili takzvané trollovanie, teda zapájanie anonymných účastníkov do internetových diskusií. Cieľom týchto diskutujúcich je provokovať ostatných užívateľov k emotívnej reakcii. Konkrétne v Rakúsku dali podnet na súd Zelení, ktorých predsedkyňu urážali trollovia prostredníctvom falošného účtu.

Za neodstránenie nenávistných príspevkov pokuta

Zelení z Rakúska však nekončia. Záležitosť sa chystajú posunúť až k najvyššiemu súdu. Snažia sa o to, aby Facebook mazal nielen konkrétny príspevok, ale aj jemu podobné, pričom by jeho povinnosťou bolo aj identifikovať majiteľov falošných účtov. 

V súčasnosti však prebiehajú diskusie o odstraňovaní prejavov nenávisti alebo podnecovania násilia vo viacerých krajinách Európy. Nedotýkajú sa len Facebooku. Na rad by mal prísť aj Google, Twitter či iné internetové platformy.

Nemecko schválilo plán, ktorý má umožniť ukladať prevádzkovateľom sociálnej sietí pokuty až 50 miliónov dolárov, ak nevhodné príspevky neodstránia. Celoeurópske pravidlá plánuje zaviesť aj Európska únia. 

Súvisiace články