Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Blíži sa k nám hviezda, podľa astronómov môže narobiť skazu
Zdielať na

Blíži sa k nám hviezda, podľa astronómov môže narobiť skazu

BRATISLAVA / Vyzerá to tak, že vesmír je pre nás v podstate bezpečný. V ďalekej, veľmi ďalekej, budúcnosti však k ohrozeniu Zeme zrejme dôjde. Astronómovia upozorňujú na hviezdu, ktorá sa k nám približuje a v našej slnečnej sústave môže narobiť poriadnu skazu.

Hviezda Gliese 710 sa k nám nebezpečne priblíži iba na pár svetelných mesiacov. Je to reálna hviezda, ktorá sa v súčasnosti nachádza približne 60 svetelných rokov od Zeme. Je to hviezdny trpaslík s veľkosťou asi polovice nášho Slnka. Šesť rokov od nej trvá svetlu, kým dorazí na našu Zem. V budúcnosti to môže trvať rok, či dokonca len 3 mesiace. Keď prekročí hranicu jedného svetelného roka, začne to byť vážne. "Takéto priblíženie hviezdy môže spôsobiť gravitačné poruchy," vysvetľuje astrofyzik RNDr. Roman Nagy, PhD. "To zažili už aj dinosauri, keď boli vyhubení kométou," dodal Nagy. 

Našu slnečnú sústavu obklopuje tzv. Oortov oblak. Hviezda Gliese 710 v ňom zaručene narobí chaos s dráhami komét, mnohé z nich sa potom môžu pozrážať so Zemou.

My a ani naše vnúčatá sa nedožijeme podobnej katastrofy ani zo strany dnes najbližších hviezd. V súčasnosti sú najbližšie hviezdy od nás vzdialené iba niečo viac ako 4 svetelné roky a ide o súhvezdie Centauri. Tie sú bezpečné, rovnako ako aj kométy a väčšie asteroidy. Tie majú astronómovia dávno pod drobnohľadom. "Ich dráhy sú presne vypočítané a žiadne ohrozenie sa nepredpokladá," dodal astrofyzik. 

Oveľa nepredvídateľnejšie sú malé asteroidy do priemeru 10 km. Tie sú viditeľné len niekoľko dní, alebo hodín pred dopadom na Zem. Slovenskí astronómovia vyvinuli systém na ich vyhľadávanie. 

Súvisiace články