Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Andreja Danka neodvolávali. Koaliční poslanci o ňom odmietli rokovať
Zdielať na

Andreja Danka neodvolávali. Koaliční poslanci o ňom odmietli rokovať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament nebude rokovať o odvolávaní predsedu Andreja Danka pre otváranie listov poslancov. Koaliční poslanci nehlasovali za program mimoriadnej schôdze, čím ju zablokovali.

Predseda Národnej rady SR podľa všetkého už v parlamente je, no v rokovacej sále sa neukázal. Opoziční poslanci na čele s Igorom Matovičom ho chceli odvolávať pre otváranie poslaneckých listov.

​Premiér Robert Fico už minulý týždeň avizoval, že poslanci strany Smer-SD mimoriadnu schôdzu nepodporia, čo sa vo štvrtok aj ukázalo. Podpredseda národnej rady Béla Bugár predniesol návrh na začatie mimoriadnej schôdze, za ktorý však nehlasovala ani polovica prítomných poslancov. Za program zahlasovalo len 54 zo 131 prítomných zákonodarcov. 

Hlasovanie o odvolávaní Danka

Hlasovanie o odvolávaní Danka

SITA

Aby mohla byť schôdza otvorená, jej otvorenie by musela podporiť nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Podľa medializovaných informácií bol Danko ostatné dni na dovolenke v zahraničí. Predseda NR SR je však dnes už prítomný v parlamente, no do sály neprišiel a zo schôdze sa ani neospravedlnil. 

Opozícia so svojou aktivitou v kauze otvárania listov nekončí. To, že im koaliční poslanci "nepomohli" otvoriť mimoriadnu schôdzu očakávali. Aké kroky ďalej podniknú zatiaľ neprezradili, chcú sa o tom poradiť. 

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej spravil Danko dve chyby, keď dovolil, aby prešlo nariadenie kancelára Guspana a keď odišiel na desať dní na dovolenku a mlčal. "Podľa zákona nemá nárok na dovolenku ale môže ísť preč vo voľnom čase, keď nemá pracovné povinnosti," vysvetlila podpredsedníčka parlamentu, ktorá by mala o neprítomnosti svojho kolegu vedieť, keďže by ho v takom prípade mohla zastupovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy