Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Danko sa zatajuje. Na svoje odvolávanie by už mal byť k dipozícii
Zdielať na

Danko sa zatajuje. Na svoje odvolávanie by už mal byť k dipozícii

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ľudsko-právny výbor si chcel v utorok v kauze otvárania listov poslancov NR SR vypočuť aj verziu Andreja Danka. Ten však na výbor neprišiel. O neúčasti informoval len prostredníctvom svojej asistentky, ktorá poslala poslancom e-mail.

Poslanci ľudsko-právneho výboru si na rokovanie pozvali Andreja Danka, ktorý mal vysvetliť informáciu o  zadržiavaní pošty. Na rokovanie však neprišiel. "Samozrejme, nie je povinný byť na našom rokovaní ale na oficiálny list pošle odpoveď cez pani asistentku len mailom, sa mi zdá nehodné predsedu Národnej rady," povedala predsedníčka výboru Erika Jurinová.

Kritiku do vlastných radov už spustili aj poslanci koaličnej strany Most-Híd. "Preboha, nech o tom vieme dopredu. Nech sme o tom informovaní. Priznám sa, že ja som doteraz nedostala náležité vysvetlenie," povedala poslankyňa NR SR za stranu Most-Híd Edita Pfundtner.

"Môj súkromný názor je, že pokiaľ teda podpísal a rozhodol o tom pán Guspan, tak by mal niesť zodpovednosť," vysvetlil Peter Kresák z Mostu-Híd.

Najbližšími krokmi v súvislosti s kauzou otvárania pošty bude mimoriadna schôdza, ktorú na návrh opozičných poslancov zvolal podpredseda NR SR za Most-Híd Béla Bugár. Jediným bodom programu bude návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na odvolanie Andreja Danka z funkcie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.

Aby mohla byť schôdza otvorená, v pléne musí byť prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov a z nich musí otvorenie rokovania podporiť nadpolovičná väčšina prítomných zákonodarcov.

Fico Danka podrží

Predseda Smeru-SD Robert Fico už avizoval, že Smer-SD nepodporí program mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej chce opozícia odvolať predsedu NR SR Andreja Danka. „Považujem za absolútne nemiestne takto zneužívať inštitúty odvolávania v parlamente. Nevidím absolútne žiadny dôvod na mimoriadnu schôdzu o odvolávaní predsedu parlamentu. Smer nedovolí, aby tu niekto utilitárne zneužíval inštitúty odvolávania na zvyšovanie politickej nervozity. Smer nikdy nepodporí takúto schôdzu. Keďže na tejto schôdzi sa musí schvaľovať program, Smer nikdy nepodporí schválenie programu, teda sa nebude konať,“ vyhlásil Fico.

O otváraní obálok v utorok informoval predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Povedal, že v Rozhodnutí na zabezpečenie manipulácie s doručenými zásielkami v súvislosti s výskytom zásielok s nebezpečným materiálom zo 7. apríla, ktoré vydal vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan, sa píše, že zamestnanci podateľne sú povinní „otvoriť obyčajné listové zásielky adresované na poslanca NR SR, pri ktorých nie je uvedený odosielateľ alebo je odosielateľom fyzická osoba“.

Následne takúto obálku dostane poslanec otvorenú s pečiatkou „Otvorené z bezpečnostných dôvodov“. Ďalej z rozhodnutia vyplývalo, že „zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nezaeviduje ani nepostúpi adresátovi, ale ich na tri mesiace odloží a po tejto lehote skartuje“. Podľa opozície je za rozhodnutie zodpovedný Danko.

Národná rada informovala, že kancelár Daniel Guspan toto rozhodnutie pozastavil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy