Oblačno
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Lesníci dostali sporné výpovede. Po tridsiatich rokoch ich vyhodili, pre nekvalifikovanosť
Zdielať na

Lesníci dostali sporné výpovede. Po tridsiatich rokoch ich vyhodili, pre nekvalifikovanosť

BRATISLAVA / Viete si predstaviť, že vás vyhodia z práce po tridsiatich rokoch pre nekvalifikovanosť? To sa stalo zamestnancom štátneho podniku Lesnopoľnohospodársky majetok (LPM), Ulič. Ministersto pôdohospodástva si za výpoveďami stojí, no zamestnanci sa cítia ukrivdení a svoju odbornosť chcú dokázať na súde.

"Nie sme murári, nie sme pekári, aby sme pracovali v lesníctve ale my sme mali vzdelanie lesnícke a práve tento podnik sa zaoberá lesníckou činnosťou," povedal Pavol Šebák, bývalý zamestnanec LPM Ulič. Všetci prepustení zamestnanci v podniku pracovali niekoľko desiatok rokov. O to viac ich prekvapil dôvod výpovede.

"Na výpovede jednotlivých zamestnancov mali vplyv nekvalifikovanosť na vykonávanú funkciu," vysvetľuje dôvody prepustenia Vladimír Machalík z Ministerstva pôdohospodárstva SR. 

"Robil som sedemnásť rokov námestníka, trinásť rokov som robil vedúceho správy. Mám vyštudovanú vysokú lesnícku a drevársku vo Zvolene," hovorí Štefan Šalaj, ďalší bývalý zamestnanec LPM Ulič. 

"Nechápem dôvod, prečo by sa účelovo mali vyhadzovať z roboty tí, ktorí viac ako tridsať rokov pracovali v tomto podniku a ich odborná kredibilita je veľmi vysoká," pýta sa bývalý riaditeľ LPM Ulič Alexej Németh, ktorý hovorí aj o ďalších porušeniach. "V kolektívnej zmluve máme, že pred dôchodkovým vekom alebo ľudia, ktorí odpracovali dvadsaťpäť rokov by nemali byť medzi tými prvými, ktorí by mali ten podnik opustiť."

"Bolo to čiastočne z dôvodov nárokov na vzdelanie a čiastočne aj z dôvodov potreby zmeny organizačnej štruktúry,"  ozrejmuje Michal Feik z Odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva. 

Budú bojovať

"Moje pracovné miesto napríklad inak premenovali. Ja som bol vedúci odbytu a premenovali to na produktový manažér. S tou istou pracovnou náplňou," hovorí Pavol Šebák. 

Keď sa dopočuli o údajnej nekvalifikovanosti, vedenie podniku požiadali o pracovné posudky. Tie však ich predpoklady nevyvracajú. Práve naopak. Zamestnanci preto vyhadzovu nerozumejú.

"Pre svoju pozíciu lesnícka referenta vedúceho odbytu má potrebnú kvalifikáciu vedomostí a schopností," píše sa v pracovnom posudku na adresu práve spomínaného Pavla Šebáka. 

Prepustení zamestnanci ešte koncom marca požiadali o stanovisko aj ministerku pôdohospodárstva. A hoci sa doteraz odpovede nedočkali, zbrane neskladajú. Svojho bývalého chlebodarcu chcú zažalovať.

"Súd bude musieť už pri prvom úkone slabšiu stranu (zamestnancov) poučiť, čo všetko má urobiť na účelné uplatnenie alebo bránenie svojich práv," vysvetlila právnička Andrea Kanocová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy