Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Európska lieková agentúra musí z Londýna preč, záujem o ňu má aj Bratislava
Zdielať na

Európska lieková agentúra musí z Londýna preč, záujem o ňu má aj Bratislava

BRATISLAVA / Slovensko sa začalo uchádzať o presun Európskej liekovej agentúry z Londýna. Dôvodom sťahovania agentúry je brexit. Veľká nádeje si robí naša vláda, ale žiaľ, ani zďaleka nie sme jediným záujemcom. O túto lukratívnu agentúru má záujem až 26 členských krajín Európskej únie.

 Konkurencia je obrovská a bude to tvrdý boj. "O túto agentúru sa uchádza 26 z 27 zostávajúcich členských krajín Európskej únie," potvrdil minister zahraničných vecí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák. 

Európska lieková agentúra EMA zamestnáva takmer tisícku ľudí, ďalšie stovky tam každý mesiac rokujú. Jej úlohou je schvaľovať lieky, ktoré sa dostanú na trh. Podľa analytičky preto rozhodne najmä to, kto zabezpečí jej bezproblémový presun a vytvorí atraktívne podmienky pre odborníkov. Naši konkurenti na tom pracujú od minulého leta. 

"Potrebujeme zabezpečiť dostatočný počet pedagógov, budeme musieť hovoriť aj o rozširovaní niektorých bilingválnych škôl," myslí si minister zdravotníctva Slovenskej republiky Tomáš Drucker. 

Hlavné mesto na to momentálne kapacity nemá. Vláda si napriek tomu trúfa, že ich dokáže v krátkom čase vytvoriť a  zabodovať. "Máme geografickú polohu polohu podobnú Viedni, ale zato nižšie náklady," povedal minister financií Slovenskej republiky Peter Kažimír. "Nikde nie je napísané, že každá krajina musí mať agentúru. Nebude to rozhodujúci faktor ani tentoraz," povedala šéfredaktorka Euractiv.sk Zuzana Gabrižová. 

O tom, koľko by to celé malo stáť, ministri nechcú hovoriť. Návratnosť vidia v strednodobom horizonte. "Návratnosť sa pohybuje niekde na úrovni jednej až dvoch automobiliek," dodal Drucker. Únia ale podľa zmluvy bude musieť platiť nájom v Londýne až do roku 2039, ide o sumu  350 miliónov eur. Konkrétny projekt by malo Slovensko predstaviť v lete, konečný víťaz sa bude vyberať v septembri. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy