Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bocian načapal partnerku s iným, vyhádzal vajcia
Zdielať na

Bocian načapal partnerku s iným, vyhádzal vajcia

Archívne video

BRODSKI VAROS / Niekoľko rokov už sledujú Chorváti rodinný život Maleny a Rodana, prezývaného Klepetan. Tento bocianí pár sa vždy na zimu rozdelí. Rodan odletí do teplých krajín, zatiaľ čo Malena na neho verne čaká za komínom na streche v Brodskom Varoši. Tento rok ale chorvátsky milostný príbeh takmer skončil.

Dlhoročná bociania love story, ktorú sledujú tisícky Chorvátov, tento rok skoro skončila neslávne. Verný Rodan sa totiž po zime opäť vrátil z teplých krajov k svojej družke Malene do východochorvatskej dediny Brodski Varos a načapal u nej nového nápadníka. Všetko ale skončilo so šťastným koncom, keď s votrelcom zatočil a urobil si doma poriadok.

Rodan, prezývaný tiež Klepetan pre časté klepanie zobákom, si za partnerskú roztržku vlastne mohol sám, pretože sa v stredu vrátil s pätnásťdenným oneskorením, napísal chorvátsky denník Večernji list. Nevítaného soka však po krátkom súboji rýchlo vyprevadil a zlobu si potom vybil zničením hniezda a vajec, ktoré v ňom boli.

Aj tentoraz ale platí známe koniec dobrý, všetko dobré. Bocianí párik sa uzmieril a oddal sa milostným hrám. Malena s Rodanom zimu na juhu tráviť nemôže. Pred rokmi jej lovci poranili krídlo, a preto by cestu na juh Afriky dlhú okolo 13 000 kilometrov nezvládla. Zostáva teda cez zimu na streche miestnej základnej školy v Brodskom Varosi, kde sa o ňu vždy stará Stjepan Vokić.

Na jar 2014 Večernji list napísal, že Rodan má už 30 rokov, čo je na bociana úctyhodný vek. Mnohí preto tiež vtedy neverili, že sa ešte objaví. Mýlili sa. Možno sa ale na tohtoročnom meškaní podpísal "požehnaný vek" verného operenca.

Súvisiace články