Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V kaštieli Betliar otvoria výstavu venovanú seriálu 1890
Zdielať na

V kaštieli Betliar otvoria výstavu venovanú seriálu 1890

BETLIAR / Od soboty (15.4.2016) si návštevníci kaštieľa Betliar môžu pozrieť nielen jeho priestory zvnútra, ale aj dobové kostýmy a rekvizity zo známej historickej detektívky 1890, ktorú vysiela televízia JOJ každú nedeľu večer. Takisto v sobotu príde pred kaštieľ aj herečka Anikó Vargová a herec Ján Koleník.

V Betliari filmový štáb nakrúcal seriál 1890 dlhé štyri mesiace, pričom v ňom bolo použitých aj množstvo dobových rekvizít a kostýmov. Vedenie múzea sa rozhodlo, že by nemali ostať nepovšimnuté. "V sobotu (15.4.2017) otvárame 1. časť výstavy 1890 s podtitulom Seriál verzus história. Vrámci tejto prvej časti môžu návštevníci vidieť kostýmy a rekvizity zo seriálu," povedala hovorkyňa Múzea v Betliari Judita Krajčiová. 

V miestnostiach, kde sa seriál nakrúcal, budú vystavené napríklad kostýmy Jána Koleníka (János Márton), Anikó Vargovej (grófka Wisznievska), Danice Matušovej (grófka Júlia Wisznievska), Rebeky Polákovej (Margaréta) či Zuzany Konečnej (slúžka Katarína). 

Okrem prehliadky kaštieľa čakajú návštevníkov remeselníci s tradičnými výrobkami, najmenších maľovanie na tvár, hudobné vystúpenie Mariety Roxerovej zo skupiny Mix Tape. Pred kaštieľ prídu aj hlavní predstavitelia seriálu herečka Anikó Vargová a herec Ján Koleník. 


Druhá časť výstavy 1890 Seriál vs. história o závere 19. storočia – o umení, móde či vynálezoch tej doby bude slávnostne otvorená 20. mája na Noc múzeí.

Kaštieľ bude otvorený počas celých veľkonočných sviatkov (piatok - pondelok) od 9.30 do 16.30, posledný vstup bude o 15.30. V nedeľu (16.4.) pre deti otvoria tvorivú dielňu od 11.00 do 15.00 a v nedeľu aj pondelok budú pre najmenších návštevníkov pripravené malé čokoládové prekvapenia.

1890 je nový pôvodný slovenský seriál s pútavým, originálnym námetom a atraktívnou historickou výpravou. Z hľadiska žánru ide o historický dramatický seriál s kriminálnou zápletkou, v ktorom však okrem napätia a prekvapivých zvratov nechýbajú ani dobrodružné, romantické a humorné prvky. Seriál má celkovo 13 epizód.

Súvisiace články