Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
8 JEDÁL, ktoré by ste za žiadnych okolností nemali zohrievať v mikrovlnke
Zdielať na

8 JEDÁL, ktoré by ste za žiadnych okolností nemali zohrievať v mikrovlnke

BRATISLAVA / Čím čerstvejšie, tým lepšie. Platí to o potravinách vo všeobecnosti. Niektoré z nich ale treba jesť IBA po uvarení a určite by ste ich nemali zohrievať vo mikrovlnke. Môže totiž dojsť k strate ich zdravotných benefitov. A nájdu sa aj také, ktoré vám môžu dokonca spôsobiť otravu. Informáciu priniesol webový portál Bright Side.

ZELER - Zeler je výbornou ingredienciou do polievky.Obsahuje dusičnany, ktoré sa po opätovnom ohriatí premieňajú na toxické dusitany a karcinogénne nitrozamíny, píše Bright Side.

VAJÍČKA - Zrejme nikto si neohrieva vajíčka v mikrovlnke. A tak je to aj správne - po ohriatí sa stávajú toxické. Radšej si ich odložte do chladničky alebo si ich dajte do sendviča.

ŠPENÁT - Špenát obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Ale rovnako ako zeler, je plný dusičnanov, ktoré sa po ohriatí stávajú dusitanmi a nitrozamínmi. Pridajte špenát do smoothies alebo šalátov.

HUBY - Huby obsahujú veľké množstvo bielkovín, vitamínov aj aminokyselín. Väčšinou sa ale ťažšie trávia, preto by ich deti do šesť rokov ani nemali jesť. Po ohriatí sa zloženie bielkovín zmení, čo môže spôsobiť bolesti brucha a nadúvanie. Ohrievať by sa mali maximálne pri 70 stupňoch Celzia. Môžete z nich urobiť omáčku alebo ich použiť taktiež do šalátu. 

ZEMIAKY - Neverili by ste, ale ohrievať by sa nemali ani zemiaky. Po ohriatí strácajú svoje chuťové a zdravotné výhody a môžu spôsobiť botulizmus, ak sa nachádzajú vo fólii pri izbovej teplote. Zemiakovú kašu a hranolky treba zjesť čo najskôr. Varené zemiaky je vhodné pridávať do šalátov. 

KURA - Pri ohrievaní kuraťa sa zmení jeho kompozícia proteínov a to môže viesť k problémom s trávením. Je  preto lepšie pridať zvyšky kuraťa do šalátu.

ČERVENÁ REPA - Najzdravšia je červená repa. Výborná je do koktailov, ale pokojne ju môžete pridať do polievky. Nedávajte ju však do mikrovlnky, pretože je plná dusičnanov. 

RYŽA - Ryža je bohatá na minerály, vitamíny i aminokyseliny, obsahuje ale aj spóry baktérií, ktoré  prežívajú aj po uvarení. Pri izbovej teplote sa tieto baktérie budú množiť, čo môže spôsobiť až otravu. Najlepšie je ryžu zjesť hneď alebo ju dať do hodiny po uvarení do chladničky a zjesť na druhý deň. 

Súvisiace články