Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Redaktor televízie JOJ Martin Mózer dostal vyznamenanie za oživenie príbehu hrdinu
Zdielať na

Redaktor televízie JOJ Martin Mózer dostal vyznamenanie za oživenie príbehu hrdinu

JERUZALEM / Slovenský prezident Andrej Kiska udelil v Jeruzaleme štátne vyznamenanie zabudnutému hrdinovi, ktorý sa narodil v Bratislave. Aron Grünhut zorganizoval v čase holokaustu unikátnu záchrannú akciu po Dunaji a spolupracoval aj s Nicholasom Wintonom. Bola to Televizia JOJ, ktorá ako prvá objavila Grünhuta a postupne priniesla príbehy židovských detí, ktoré tiež zachránil.

Prezident Andrej Kiska rokoval v Izraeli s prezidentom Reuvenom Rivlinom a navštívil tiež hlavný izraelský pamätník obetí a hrdinov holokaustu. V Múzeu Jad va-šem si pripomenul aj tragédiu slovenských Židov. 

Prezident Andrej Kiska vyznamenal zabudnutého hrdinu, ktorý pochádzal z Bratislavy. Ocenenie prevzal jeho vnuk priamo na izraelskej pôde. Vyznamenanie Im Memoriam prezident udelil Aronovi Grünhutovi, ktorý zorganizoval ilegálný lodný židovský transport do Palestíny, vďaka čomu zachránil viac ako 1 300 ľudí. "Osobitná vďaka patrí Martinovi Mózerovi za to, že pomohol oživiť zabudnutého Arona Grünhuta," povedal prezidentovi Grünhutov vnuk Ron Goren.

Spolupracoval tiež na záchrane židovských detí z Bratislavy, ktoré sa tzv. wintonovým vlakom dostali do Anglicka. "Bol by som veľmi rád, keby sme mali takýchto hrdinov stále. Aby sa vždy našli ľudia, ktorí majú odvahu napriek možným rizikám, problémom," povedal prezident Andrej Kiska. Na slávnosti sa okrem rodiny zúčastnili aj potomkovia zachránených, ktorí Grünhuta uctievajú ako hrdinu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy