Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Austrálii objavili stopy najväčšieho dinosaura na svete
Zdielať na

V Austrálii objavili stopy najväčšieho dinosaura na svete

QUEENSLAND / Vedci našli na severozápadnom pobreží Austrálie otlačky stôp 21 druhov dinosaurov. Niektoré z nich sú až 14 miliónov rokov staré, informovala agentúra AFP. Našli tam aj najväčšiu dinosauriu stopu na svete, otlačok nohy sauropoda meria 1,7 metra. Pôvodne tomuto "Jurskému parku" hrozil zánik pre spracovávanie zemného plynu. Vďaka výskumu ale miesto vyhlásili za národné dedičstvo.

Tím paleontológov Queenslandskej univerzity a z Univerzity Jamesa Cooka skúmal na 25 kilometrov dlhom pobrežnom páse mysu James Price Point v severozápadnej Austrálii tisíce otlačkov stôp, ktoré sa dajú sledovať len počas odlivu. Steve Salisbury z Queenslandskej univerzity prehlásil, že sa jedná o najpestrejší súbor dinosaurích stôp na celej planéte. "Nemá vo svete obdoby," povedal. "Ide o veľmi dôležité nálezisko, je to stopa nevtáčích dinosaurov na západe kontinentu a jediný zdroj toho, čo vieme o dinosaurej faune v prvej polovici spodnej kriedy, teda pred približne 146 až 73 miliónmi rokov," doplnil.

Vedci venovali výskumu v rokoch 2011 až 2016 viac ako 400 hodín. Identifikovali 21 typov otlačkov zastupujúcich štyri hlavné skupiny dinosaurov. "Našli sme päť typov stop dravých dinosaurov, najmenej šesť typov otlačkov bylinožravých sauropodov s dlhým krkom, štyri typy stôp bylinožravých ornitopodov a šesť typov stôp takzvaných obrnených dinosaurov," upresnil Steve Salisbury.

​Stopám hrozila skaza, pretože oblasť si v roku 2008 vyhliadla západoaustrálska vláda ako miesto vhodné na spracovanie plynovi. Akonáhle sa o tom dozvedeli domorodí správcovia lokality, spojili sa s paleontológmi, aby stopy - domorodej komunite známe už po tisíce rokov-preskúmali. Dinosaurie stopy figurujú aj v domorodom "piesňovom cykle", vďaka ktorému sa z generácie na generáciu odovzdávajú príbehy, rituály, pravidlá a zákony.

V roku 2011 miesto vyhlásili národným dedičstvom a od obrieho projektu spracovania plynu na tejto lokalite úrady upustili.

Súvisiace články