Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bojíte sa útoku psa? Týchto päť rád vám pomôže sa ubrániť
Zdielať na

Bojíte sa útoku psa? Týchto päť rád vám pomôže sa ubrániť

USA / Príslušník Navy SEAL, teda elitnej jednotky námorníctva USA, Clint Emerson, prezradil magazínu Business Insider päť tipov, ako si zachrániť život, keď na vás zaútočí pes.

V posledných rokoch sa čoraz častejšie vyskytujú prípady, keď pes zaútočí na človeka. Bez ohľadu na to, či ja za tým primárne zlá výchova a nie agresívny charakter psa, je to v každom prípade nebezpečná udalosť. V ohrození života sa ocitajú najmä deti, no aj prípad usmrteného ornitológa spred pár mesiacov dokazuje, že aj dospelý človek môže útoku besniacich zvierat podľahnúť. Keď na vás zaútočí pes, je to obrovský tlak na psychiku, aby sme nespanikárili a nevhodným správaním psa nevyprovokovali k ešte agresívnejšiemu prejavu.

Tu sú rady od "mariňáka" Clinta Emersona, ako ich povedal portálu Business Insider.

1. Chráňte sa

Vezmite svoje tričko, bundu, topánku alebo peňaženku a dajte ju psovi. Radšej nech roztrhá vaše veci, ako vaše telo.

2. Ochráňte si paže

Vyzlečte si tričko alebo pulóver a omotajte si ho okolo ruky. Potrebujete si totiž primárne chrániť predlaktie. Cez túto zraniteľnú časť tela, ktorou sa bránime a je teda zraniteľnejšia, prúdi krv v ľahko prehryznuteľných žilách. Hrozba vykrvácania je vysoká. Ak sa bránite pred útok práve predlaktím, vždy tak robte jeho vonkajšou časťou, teda zápästím k telu, nie smerom k psovi.

3. Udrite psa do ňufáka a do papule

Tieto citlivé časti tela sú vpredu a v strede, sú teda dostupným cieľom. Myslite aj na to, že keď ste v strese, vaša hrubá motorika, ako pohyb rúk a nôh, je to jediné, čo vám bude fungovať. Clint Emerson teda odporúča, aby ste robili čo najväčšie pohyby rukami aj nohami, aby ste si udržali psa čo najďalej od tela.

4. Zaútočte na citlivé miesto

Oblasť za ich prednými labami, v blízkosti hrudného koša, je veľmi citlivá, rovnako ako u človeka. Ide o miesto zhruba v oblasti ľudského podpazušia. Pokúste sa tam psa zasiahnuť a tým ho zneškodniť.

5. A predovšetkým - dajte mu najavo, že to vy ste alfa samec!

Pozrite si archívnu reportáž, ako sa sprísnil zákon o držaní istých rás psov.

Súvisiace články