Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V utorok zaplavil Bratislavu Bach. Diela zneli z podchodov a zastávok
Zdielať na

V utorok zaplavil Bratislavu Bach. Diela zneli z podchodov a zastávok

BRATISLAVA / Už druhýkrát sa ku krajinám ako Japonsko, USA, Filipíny, Brazília a mnohým ďalším pripojí aj Slovensko. Naši umelci vzdali poctu nemeckému skladateľovi Johannovi Sebastianovi Bachovi na Hlavnej stanici, Autobusovej stanici, Hlavnom námestí, v podchode na Hodžovom námestí a v podchode na Trnavskom mýte ale aj v električke.

Bachove skladby už od rána hrá Barbora Botošová, ktorá napriek svojmu mladému veku patrí k špičke slovenskej hudby. K talentovanej hudobníčke sa pripoja aj ďalší umelci.

Myšlienka hrania na verejných priestranstvách vznikla v roku 2011, keď americký violončelista Dale Henderson oslávil výročie narodenia J.S. Bacha koncertom v metre v New Yorku. Pripojili sa k nemu ďalší dvaja umelci, ktorí hrali pre cestujúcich počas celého dňa. Počas nasledujúcich piatich rokov sa myšlienka rozširila po celom svete. V roku 2015 sa táto narodeninová oslava konala v 69 mestách v 23 krajinách sveta a zúčastnili sa jej tisícky hudobníkov.

Do našich končín projekt priniesol známy slovenský producent Jaro Slávik a stojí zmienku, že sa jedná o neziskovú akciu, ktorou zainteresovaní vyjadrujú rešpekt k skladateľom a umelcom, rovnako lásku k hudbe. A ako povedal ďalší velikán klasickej hudby W.A. Mozart: "Konečne niekto, od koho sa môžem aj ja niečo naučiť!"

Súvisiace články