Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Milovníci zvierat smútia, zomrel medvedík z berlínskej ZOO
Zdielať na

Milovníci zvierat smútia, zomrel medvedík z berlínskej ZOO

BERLÍN / Rozkošný ľadový medveď Fritz z východoberlínskej ZOO žil len štyri mesiace. Bohužiaľ, nedávno podľahol akútnemu zápalu pečene a následnému zlyhaniu orgánov, píše Daily Mail.

Rozkošný medvedík sa narodil 3. novembra minulého roka. Meno mu vybrali hneď po narodení z vyše desiatich tisícov návrhov, nazvali ho Fritz. Okamžite sa stal hviezdou bulváru, pričom svojho prvého verejného vystúpenia sa už nedožil. 

Fritz bol prvým ľadovým medveďom narodeným vo východoberlínskom Tierparku za posledných dvadsať dva rokov. Mal už prichystaný aj vlastný revír. Jeho dvojča zomrelo hneď po narodení, zožrala ho jeho matka Tonja, píše Daily Mail. 

"Sme šokovaní, smutní a deprimovaní. Je neuveriteľné, ako rýchlo si dokázal tento malý ľadový medvedík získať naše srdcia," povedal riaditeľ zoo Andreas Knieriem. 

Lekári sa snažili urobiť všetko, čo bolo v ich silách. Podali mu antibiotiká a utišujúce lieky proti silným bolestiam. Bohužiaľ, nebolo mu už pomoci. Hneď po oznámení smrti tohto ľadového medveďa žiadala organizácia na ochranu zvierat Peta, aby zastavili chov ľadových medveďov vo všetkých ZOO. Podľa nej sú podmienky chovu nedostačujúce a samice sa správajú atypicky. Riaditeľ múzea ale túto kritiku odmieta. Vo voľnej prírode ich ohrozuje totiž zmena klímy. 

V roku 2005 sa narodil v druhej berlínskej ZOO Knut. Zahynul, keď mal štyri roky - s akútnym mozgovým zápalom spadol do vody a utopil sa.

Súvisiace články