Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Chystáte sa na turistiku? Rozhodne nezabudnite na TOTO
Zdielať na

Chystáte sa na turistiku? Rozhodne nezabudnite na TOTO

VYSOKÉ TATRY / Najviac úrazov, ako napríklad zlomeniny zápästí, zranenia členkov či chrbta, sa najčastejšie stane pošmyknutím na chodníku nie pri výstupe, ale pri zostupe, čiže pri návrate z túry. Turisti často podcenia únavu a zanedbajú aj výbavu. Viete, čo má obsahovať váš batoh a čo si obliecť či obuť, aby sme sa z horského výletu vrátili zdraví?

Pred túrou do hôr si treba v prvom rade prečítať predpoveď počasia. Podľa nej buď výlet zvážte alebo sa adekvátne vybavte. Na akékoľvek šľapky zabudnite, rovnako aj na plátené tenisky. Obuv musí byť pevná, s chráneným členkom, a protišmyková - dvojnásobne to platí v zimných a jarných mesiacoch. Oblečenie by malo byť vode aj vetruvzdorné.

Možno čiapky práve neobľubujete, no v horách by ste mali nechuť pokryť si hlavu prekonať. Cestou hore voľte tenšiu, cestou dole hrubšiu čapicu. Veľmi podobné je to aj pri rukaviciach. Nezabudnite ani na jednoduchú lekárničku, slnečné okuliare, ľahký plášť, malú čelovú baterku. Pochopiteľne, aj jedlo a nealko, ideálne aj čaj v termoske. Pribaľte si aj jednu reflexnú vestu. ktorá zvýši šancu, že vás v prípade núdze rýchlejšie nájdu. Na škodu nie sú ani turistické mačky na obuv. Samozrejme, mobil je zásadnou pomôckou, no musí byť plne nabitý, resp. vezmite si radšej aj náhradnú batériu, ale ho nechajte počas výstupu v letovom režime, aby sa nevybíjal hľadaním siete v oblastiach, kde nie je dobré pokrytie. 

Zdielať na

Súvisiace články