Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zákulisie zo seriálu 1890, na čo všetko si museli dávať filmári pozor?
Zdielať na

Zákulisie zo seriálu 1890, na čo všetko si museli dávať filmári pozor?

BETLIAR / Historická detektívka TV JOJ - seriál 1890 priniesla nielen vysokú sledovanosť, ale tiež záujem o kaštieľ Betliar a o zákulisie nakrúcania. Zložité to nemali iba herci, ale aj štáb. Napríklad len rozbitá váza zo zbierky Andrássyovcov by znamenala závratné škody. Čo všetko museli filmári podstúpiť, aby sa cennostiam, ktoré zároveň slúžili ako kulisy, nič nestalo?

Herci a štáb majú k dispozícií komplet celý kaštieľ v Betliari, ako rekvizity im slúžia originálne exponáty. "Keď sa pozriete na celý tento priestor, tak on sám hrá. Čiže nám stačí to iba krásne nasnímať kamerou," povedal režisér seriálu Peter Begányi.

Problémom je, že každý jeden exponát je extrémne vzácny. Filmári mali počas celého nakrúcania v "pätách" dozor v bielych rukavičkách. "Oni sú s nami naozaj celý deň. Dávajú pozor na to, čoho sa sa dotýkame, kde si dávame veci. Ide o starožitnosti, ktoré sú naozaj na nezaplatenie," povedala asistentka réžie Dada Duditšová. 

Filmári zakomponovali do deja aj 3-tisícročia starú múmiu, ktorá je originál zo zbierky Andrássyovcov. "Je to kňaz, ktorý sa má volať Nebej. Je to kňaz, ktorý bol zasvätený bohovi slnka Amanovi a mal okolo 35 - 40 rokov, keď zomrel," povedal riaditeľ múzea Július Barczi. 

Súvisiace články