Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Malé dievčatko (4) prešlo samé 8 kilometrov cez les a hlboké záveje
Zdielať na

Malé dievčatko (4) prešlo samé 8 kilometrov cez les a hlboké záveje

SIBÍR / Malé dievčatko žilo so svojími starými rodičmi v odľahlej časti ruskej Sibíri, neďaleko mongolských hraníc. Jedného dňa sa ráno malá Saglana Salčaková pokúšala zobudiť svoju 60-ročnú starú mamu, no nepodarilo sa jej to. Starý otec zistil, že jeho žena je mŕtva a bolo treba konať. Nakoľko je však nevidiaci, musel pre pomoc poslať malú, len 4-ročnú, Saglanu.

Saglanin starý otec nevedel, kedy ich opäť navštívi jeho dcéra Eleonóra, Saglanina mama. Najbližšia obec je od ich domu vzdialená až 40 kilometrov, no malé usadlosti sa nachádzajú aj bližšie. Malá Saglana vedela, že ak pôjde popri zamrznutej rieke, k jednej z nich sa dostane. Vyrazila o šiestej ráno, v tme a krutej zime, keď bola teplota mínus 24°Celzia.

Išla cez lesy plné vlkov, ktoré už údajne neraz napadli aj človeka. Jediné, čo si na cestu vzala, bola krabička zápaliek, aby si vedela posvietiť na cestu, ak by bolo treba. Žiadny chodník ani cesta však na najbližšiu usadlosť nevedie, tak išla cez snehové záveje vysoké na mnohých miestach ako ona. K "susedom" napokon po ôsmych kilometroch úspešne dorazila a keďže majú satelitný telefón, privolali pomoc. Vyčerpané dievčatko po troch hodinách prebíjania sa snehom len povedalo: "Zdá sa, že moja stará mama je mŕtva". Privolaní lekári neskôr potvrdili, že žena zomrela na srdcový infarkt. Saglanu vzali do nemocnice, našťastie zistili, že jej strastiplná cesta nijako neublížila. Teraz je považovaná za skutočnú hrdinku.

Súvisiace články