Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obývateľný dom postavili pomocou 3D tlačiarne za "pár" eur
Zdielať na

Obývateľný dom postavili pomocou 3D tlačiarne za "pár" eur

MOSKVA / Od 3D tlačiarní si mnohí sľubovali veľa, no zázraky sa zatiaľ nekonali. Prelom možno nastane až teraz, keď v Rusku predstavili prvú 3D tlačiareň, ktorá je schopná postaviť komplet dom. Nedá sa hovoriť o "rodinnom", nakoľko má len 38 metrov štvorcových, ale ako štartovací domček pre mladý pár je dostačujúci. Najlepšia je na ňom jeho cena a rýchlosť výstavby.

Telo domu, teda samonosné múry, postavila tlačiareň zo zmesi betónu za menej ako 24 hodín. Je to po prvýkrát, čo je dom postavený z jediného kusu, nie pospájaný z viacerých dielov, ako je to obvyklé. Po jeho postavení vybrali tlačiareň žeriavom.

Dokončovacie práce, ako osadenie okien, dorobenie plochej strechy, namaľovanie fasády a zariadenie interiéru, tiež netrvali dlho, a tak by sa potenciálny kupec mohol sťahovať už po týždni od začatia výstavby, čo je lehota snov. Náklady na postavenie domu, ktorý má 38 metrov štvorcových, chodbu, obývaciu izbu, kúpeľňu a kuchynský kút, sú neuveriteľných 9 550 eur. Tlačiareň je pritom prenosná a tak sa dá za potenciálnymi kupcami cestovať. Dom totiž bude stáť presne tam, kde ho tlačiareň "vytlačí".

Pozrite si, ako sa 3D dom staval:

Súvisiace články