Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Koľko moču je v bazéne? Kanadskí vedci prišli s novým zistením
Zdielať na

Koľko moču je v bazéne? Kanadskí vedci prišli s novým zistením

TORONTO / Štúdiu, ktorá mala zmerať, ako veľmi ľudia močia do bazénov, vytvorili vedci z kanadskej University of Alberta. V priebehu troch týždňov merali hodnoty moču v 31 bazénoch a vírivkách v dvoch kanadských mestách: stopy moču našli v 100 percentách vzoriek.

Podľa meraní vyšlo, že v jednom bazéne (veľkosti tretiny olympijského bazéna) sa nachádzalo asi 75 litrov moču. V druhom meranom bazéne, ktorý bol o polovicu menší, bolo 30 litrov moču.

"Naša štúdia prináša dôkaz, že ľudia močia do verejných bazénov a víriviek," uviedla hlavná autorka práce Lindsay Blackstocková. Číslo 75 litrov na bazén znie síce ako obrovské, ale meraný bazén mal objem 830 000 litrov, ide teda vlastne len o kvapku v mori, napísal The Guardian.

Ešte oveľa horšie hodnoty vedci namerali vo vírivkách. s vôbec najvyššou hustotou moču (v hotelovej vírivke) mala jej koncentráciu trikrát väčšiu ako pri najhoršom bazéne.

Množstvo moču vo vode sa všeobecne meria veľmi zle, preto si vedecký tím vymyslel vlastnú metódu - biológovia nepátrali priamo po moči, ale po acesulfame draselnom. Ide o syntetické sladidlo, ktoré je v EÚ označované ako E950. Využíva sa ako náhradné sladidlo v potravinárstve, pre vedcov bolo zaujímavé tým, že ľudským zažívacím traktom prejde nezmenené. Vylučuje sa práve močením.

Kto močí do vody?

Hoci by väčšina dospelých ľudí otvorene nepriznala, že močí do vody, anonymné dotazníky ukázali niečo iné. Roku 2012 zverejnil vedecký časopis International Journal of Aquatic Research and Education štúdiu, v ktorej sa autori pýtali obyvateľov USA, aká je realita, píše portál ČT24.

Jej výsledky sú v súlade s číslami, ku ktorým dospeli kanadskí vedci. V dotazníku priznalo 19 percent opýtaných dospelých, že do vody naozaj niekedy močia. 43 percent opýtaných uviedlo, že sa pred vstupom do bazéna nesprchuje a 1 percento priznalo, že do bazéna chodí, aj keď majú hnačku alebo s chorobou. 11 percent ľudí pláva so silnou nádchou, 8 percent s otvorenou ranou.

Ako škodí moč v bazéne

Moč samotný je prakticky sterilný (s výnimkou ľudí s obličkovými infekciami alebo s infekciami močového traktu), ale sú v nej obsiahnuté aj látky, ktoré môžu po kontakte s bazénovou vodou viesť k podráždeniu očí alebo vzniku respiračných problémov.

Súvisiace články