Skoro jasno
23°
Bratislava
Roland
9.5.2024
V Bielej knihe predstavili možnosti, akými smermi môže EÚ pokračovať
Zdielať na

V Bielej knihe predstavili možnosti, akými smermi môže EÚ pokračovať

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Európska komisia predložila Bielu knihu o budúcnosti Európy, ktorá načrtáva päť scenárov, z ktorých každý poskytuje pohľad na možný stav Únie do roku 2025 v závislosti od toho, ako sa Európa rozhodne. Scenáre zahŕňajú spektrum možností a majú ilustračný charakter. Vzájomne sa nevylučujú ani neprinášajú vyčerpávajúce riešenia. Dokument predstavil šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Jedným scenárom je pokračovanie v súčasnom smerovaní. Podľa druhého scenára sa EÚ27 postupne zameria len na jednotný trh, keďže 27 členských štátov nedokáže nájsť spoločnú reč v čoraz väčšom počte oblastí.Tretí scenár prakticky hovorí o dvojrýchlostnej Únii, inak povedané umožní štátom, ktoré chcú, aby robili viac. Štvrtý scenár hovorí o modeli „menej, ale efektívne“, zameriava sa teda na intenzívnejšiu spoluprácu, ale v menej oblastiach. Členské štáty sa podľa piateho scenára rozhodnú zdieľať viac právomocí, zdrojov a robiť spoločné rozhodnutia na všetkých úrovniach.

"Akokoľvek bolestivý môže byť brexit, nezastaví Európu, aby išla vpred. Pôjdeme ďalej. Musíme ísť ďalej," povedal šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Akosi sa ale zabudlo na plán šiesty. Že sa únia lavínovým efektom rozpadne. 

"Vidíme, aký dramatický problém tu predstavuje aj prerokovanie Veľkej Británie o odchode, ktoré budú mimoriadne ťažké. Takže z tých scenárov, ktorý my považujeme za najpesimistickejší, je ten, kde by sme sa naozaj sústredili len na jednotný spoločný trh," povedal slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Úplný rozpad sa teda nepripúšťa. Už len preto, že Británia môže po brexite dopadnúť zle. Eurokomisár dokonca tvrdí, že formálny odchod ostrovanov sa za dva roky ani nestihne zrealizovať. Únia má totiž 23 tisíc smerníc, ktoré treba s Britmi vyjednať. "Európska únia zlyháva v uvedomení si toho, že za mnohé problémy môže v prvom rade samotná EÚ," vraví Gerard Batten (Skupina Európa slobody a priamej demokracie). 

Euroskeptici predstavenie Bielej knihy teda hneď využili na kritiku. Podľa holandskej europoslankyne Európska únia kolabuje. "My v Holandsku sme povedali nie európskej ústave, nie obchodnej dohode s Ukrajinou a prišiel čas, aby sme povedali nie Európe," tvrdí Vicky Maeijer (Skupina Európa národov a slobody). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy