Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Film o únose Michala Kováča ml. je v kinách. Kiska objal Remiášovú
Zdielať na

Film o únose Michala Kováča ml. je v kinách. Kiska objal Remiášovú

BRATISLAVA / Príbeh únosu Michala Kováča sa dočkal filmového spracovania. Prípad, ktorý je dodnes nevyriešený, celé roky traumatizoval a rozdeľoval spoločnosť. V politickom trileri môže divák spoznať viaceré osoby, ktoré v 90. tych rokoch bojovali o moc. Film sa odohráva na miestach, kde došlo k únosu prezidentovho syna ale aj vražde k Roberta Remiáša. Nejde však rekonštrukciou politických udalostí , ale o umelecké dielo. Niektoré postavy sú preto vymyslené.

Film únos je inšpirovaný obdobím 90.tych rokov a pre režisérku je to najťažší film aký kedy robila. Kým Únos prišiel do kín ubehlo viac ako 7 rokov. Tvorcovia viackrát prepisovali scenár a menili obsadenie. "Hlavná myšlienka filmu je, že ľudský život je dôležitejší než štát, je dôležitejší než spoločenská ideológia a my sme zodpovední za to,čo sa tu deje okolo nás," opisuje režisérka Mariana Čengel Solčanská.

Michala Kováča mladšieho, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač, podľa obžaloby uniesli príslušníci SIS na ceste neďaleko Svätého Jura, v aute ho mučili a zavliekli ho do Rakúska. Kováč junior nakoniec skončil v rakúskej väzbe.

V roku 1998 udelil predseda vlády a zastupujúci prezident Vladimír Mečiar na skutky spojené do zavlečením amnestiu. A hoci sa nová vláda snažila vyšetrovanie obnoviť, Najvyšší súd v decembri 2002 definitívne zastavil trestné stíhanie.

Prekvapivé vyjadrenie dal po zhliadnutí filmu Marek Maďarič. "Je relatívne veľké množstvo právnikov, ktorí sa klonia k tomu názoru, že aj z právneho hľadiska je to možné, že by mohlo dojsť aj v nejakom čase k zrušeniu amnestií."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy