Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najstarší objav na ostrovoch: V Británii našli zlatý poklad
Zdielať na

Najstarší objav na ostrovoch: V Británii našli zlatý poklad

LONDÝN / Zlatý náhrdelník, ktorý vyzerá ako dve silné reťaze spletené do seba. Šperk, ktorý je v móde aj dnes, je mierne skrútený vplyvom storočí, počas ktorých bol ukrytý pod zemou. Británia ho teraz náhodne objavila.

Z objavu sa tešia dvaja muži, ktorí predmety objavili na poli blízko starovekej anglosaskej osady neďaleko mesta Linchfield, ktoré leží v grófstve Staffordshire, asi 200 kilometrov západne od Londýna. Muži, ktorí s detektorom kovov prechádzali poľnohospodárskou pôdou, objavili doslova zlatý poklad. Hoci na šperk narazili ešte pred Vianocami, archeológovia až teraz potvrdili, že ide o vôbec najstarší poklad nájdený vo Veľkej Británii.

"Šperky pochádzajú z obdobia 400-250 rokov pred Kristom," uviedla doktorka Julia Farley z Britského múzea. "Je pravdepodobné, že zlaté predmety patrili vplyvnej a bohatej žene, ktoré po jej smrti položili do jej hrobu," dodala doktorka archeológie s tým, že kostru ženy na mieste nenašli.

Objav je o to zaujímavejší, že ho objavili dvaja nadšenci s detektorom kovov, ktorí pole skúsili prejsť s prístrojom preto, aby detektor otestovali. "Vôbec sme nečakali, že niečo objavíme," povedal pre BBC Mark Hambleton, ktorý so svojim kamarátom Joeom Kaniom zlatý poklad objavil.

"Už sme raz našli nejakú viktoriánsku mincu, ale väčšinou sme našli len bezcenné predmety," dodal Hambleton.

Dvojica začala svojmu objavu hovoriť anglosaský poklad, čo sa ujalo a predmety takto nazývajú aj archeológovia.

Ide o zlatý náhrdelník, zlatú sponu do vlasov a náramok. Celkovú hodnotu predmetov archeológovia neprezradili. Je ale jasné, že vzhľadom na perfektný stav a tiež vek ide o najvýznamnejší objav, ktorý pomôže odhaliť viac o živote Anglosasov v mladšej dobe železnej v Anglicku.

Súvisiace články