Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Thajsku mučenie nie je trestný čin
Zdielať na

V Thajsku mučenie nie je trestný čin

ŽENEVA / Thajsko odložilo schválenie návrhu zákona, ktorý by mal zahrnúť mučenie a "zmiznutie" ľudí medzi trestné činy. "Štátneho zamestnanca" preto naďalej nie je možné stíhať za vážne zločiny. Podľa agentúry Reuters na to v utorok v Ženeve upozornila hovorkyňa úradu OSN pre ľudské práva Ravina Shamdasaniová. Bangkok kritiku odmieta.

V Thajsku mučenie nie je trestným činom; obete v minulosti síce získali odškodnenie, ale páchatelia nemohli byť súdení, uviedla hovorkyňa.

"Zjavne to nie je prijateľný stav vecí u tak závažných porušení ľudských práv," zdôraznila. Úrad OSN bol podľa nej informovaný, že thajský parlament dosadený vládnucou juntou minulý týždeň prijatie zákona odložil.

"Rozhodnutie neschváliť uvedený návrh zákona má tiež veľmi tvrdý dopad na rodiny zmiznutých osôb. Majú právo poznať pravdu," dodala hovorkyňa.

Organizácia Amnesty International (AI) vlani uviedla, že thajská vojenská vláda po prevrate, ktorý armáda uskutočnila v roku 2014, umožnila rozkvet "kultúry mučenia". Úrady sú obviňované z najrôznejšieho trýznenia zadržaných - bitie, dusenie v plastových vreciach, z takzvaného waterboardingu, ktorý simuluje kúrenie, či z dávania elektrických šokov.

Bangkok porušovanie ľudských práv popiera. Hovorca vlády na spomínané informácie AI reagoval tvrdením, že vyšetrovanie žiadna také týranie nepotvrdilo.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy