Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Múr na hraniciach bude zbraňou voči drogám a zločinu, tvrdí Trump
Zdielať na

Múr na hraniciach bude zbraňou voči drogám a zločinu, tvrdí Trump

WASHINGTON / Múr na hraniciach s Mexikom bude "veľmi účinnou zbraňou voči drogám a zločinu", uviedol americký prezident Donald Trump počas svojho prejavu pred oboma komorami Kongresu. Súčasný stav na amerických hraniciach prezident popísal ako "prostredie nezákonného chaosu" a apeloval na obnovu "integrity a právneho štátu" na amerických hraniciach.

"Práve z tohto dôvodu, začneme čoskoro s výstavbou veľkého múru pozdĺž našich južných hraníc,"  informoval Donald Trump. Uviedol, že jeho vláda sa postará o to, aby z USA odstránila členov gangov, drogových dílerov či zločincov. Dodal, že úrady vyhostia zlých ľudí zo Spojených štátov.

Dva roky

Nový americký minister pre vnútornú bezpečnosť John Kelly povedal začiatkom februára, že múr na hraniciach s Mexikom by mal byť hotový za dva roky. Celý proces výstavby by sa pritom podľa neho mal začať už v priebehu niekoľkých mesiacov.

Dekrét o stavbe múru na hraniciach s Mexikom, ktorý má zastaviť nelegálnu migráciu z Latinskej Ameriky, podpísal Trump ešte koncom januára, len päť dní po svojom nástupe do úradu. Splnil tak jeden z hlavných sľubov, ktoré dal svojim voličom ešte počas predvolebnej kampane.

Donald Trump pritom nie je prvým americkým politikom, ktorý prišiel s nápadom oddeliť USA od Mexika múrom. Už v roku 2006 inicioval výstavbu pohraničnej bariéry vtedajší prezident George W. Bush, pričom sa mu podarilo postaviť oplotenie a zátarasy v dĺžke takmer 1 100 kilometrov. Trump počas kampane tvrdil, že chce múrom uzavrieť celú americko-mexickú hranicu dlhú 3 200 kilometrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy