Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nepoškvrnená myseľ. Vedci našli spôsob, ako vymazať spomienky z mozgu
Zdielať na

Nepoškvrnená myseľ. Vedci našli spôsob, ako vymazať spomienky z mozgu

WASHINGTON / Americkí vedci objavili mechanizmus, ktorým sa dajú vymazať z mozgu konkrétne spomienky. Pokusy robili zatiaľ len na myšiach.

"Sme schopní určiť, kam v mozgu sa daná spomienka uložila. Potom aktivitu dotyčných buniek znížime a vlastne tým vymažeme pamäť," vysvetlila Sheena Josselyn z univerzity v kanadskom Toronte.

Vedci robili pokusy na myšiach, píše denník The Independent. Tie naučili, že keď sa ozve určitý zvuk, nasleduje po ňom rana elektrickým prúdom. Myši sa potom v očakávaní elektrošoku báli už len zvuku.

Odborníci v myšom mozgu dokázali identifikovať nervové bunky, ktoré nepríjemnú spomienku uchovávali. Aktivitu neurónov potom znížili, čím bunky v podstate vyradili z obehu. Myši na zásah elektrinou zabudli a po zaznení zvuku sa správali, ako keby sa nič nestalo.

Celý proces je pritom vratný. Po tom, čo vedci aktivitu utlmenej bunky obnovili, sa myši pri zaznení zvuku opäť začali ľakať.

"Môžeme pamäť vypnúť a zase zapnúť," dodala Sheena Josselyn.

Jej tím výsledky výskumu predstavil na bostonskej konferencii Americkej asociácie pre pokrok vedy.

Nepoškvrnená myseľ

Vymazanie pamäti je ale chúlostivé z etického hľadiska. "Z chýb sa učíme. Keď vymažeme z pamäti svoje chyby, čo nám zabráni ich zopakovať?," pýta sa vedkyňa.

Odborníčka ale dodala, že technika vymazávania spomienok by v budúcnosti mohla pomôcť napríklad pacientom, ktorí trpia posttraumatickou stresovou poruchou. Rovnaký postup sa podaril v prípade myší, ktoré dlhší čas dostávali kokaín. Terapia by preto bola prínosná aj pre drogovo závislých.

"Nepoškvrnená myseľ," komentoval výsledky výskumu neurológ z michiganskej univerzity Howard Eichenbaum. Tiež varoval, že vymazanie konkrétneho zážitku by mohlo poškodiť aj bunky zodpovedné za ďalšie spomienky. Dodal ale, "pokiaľ by tá spomienka bola naozaj hrozná a ničila človeku život, potom pôjde o rozumný kompromis prínosu a rizika".

Súvisiace články