Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
KĽDR obvinila Malajziu zo smrti Kimovho brata, svoju vinu popiera
Zdielať na

KĽDR obvinila Malajziu zo smrti Kimovho brata, svoju vinu popiera

PCHJONGJANG / Severokórejský režim vo štvrtok obvinil Malajziu zo smrti "občana KĽDR", ktorého malajzijské úrady identifikovali ako brata severokoréjského vodcu Kim Čong-una. Malajzijské vyšetrovanie vraždy je podľa Pchjongjangu plné pochybností a telo byokamžite vydať do KĽDR, uviedla tamojšia oficiálna agentúra KCNA. Krajina zároveň odmietla akúkoľvek úlohu na Kimovej smrti.

"Hlavnú zodpovednosť za jeho smrť leží na vláde Malajzie, pretože občan KĽDR zomrel v jej krajine," píše sa vo vyhlásení právneho výboru severkórejského parlamentu zverejneného agentúrou. Malajzijské úrady podľa Pchjongjangu vykonávajú vyšetrovanie plné "pochybností a sporných bodov" a pitva mŕtveho, ktorú urobili, je "nelegálna a nemorálna"

Brata severokórejského vodcu Kim Čong-una zrejme otrávili 17. februára na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur, čo vyvolalo diplomatický spor medzi oboma krajinami. KĽDR doteraz neuznala, že mŕtvym bol skutočne Kimov brat a odmieta vlastný podiel na jeho smrti, o ktorom sú presvedčené juhokórejské tajné služby. 

Pchjongjang vo štvrtok tiež obvinil Malajziu, že je jej vyšetrovanie pod vplyvom znepriatelenej Južnej Kórei. 

Jedovatá látka v tvári

Kim Čong-nama s najväčšou pravdepodobnosťou otrávili akousi jedovatou látkou, ktorú mu nastriekali do tváre, keď minulý pondelok v Kuala Lumpure čakal na svoj let späť do Macaa, kde dlhodobo žil. Južná Kórea z atentátu obvinila severokórejských agentov. 

Podľa nahrávky z bezpečnostných kamier sa z rôznych strán priblížili k mužovi odpovedajúcemu vzhľadom Kim Čong-namovi dve ženy. Jedna z nich potom Kimovi pridržala čosi pár sekúnd pred ústami. Ženy sa následne pokojným krokom opäť vzdialili. Kim Čong-nam potom odišiel za zamestnancami letiska, ukázal na oči a zrejme žiadal o pomoc. 

Malajzijská polícia po incidente postupne identifikovala trojicu podozrivých občanov KĽDR, ktorých zatkla či zavolala na výsluchy. Úrady tiež už skôr zatkli dve ženy, s vietnamským a indonézskym pasom, a priateľa jednej z nich. Veľvyslanectvo KĽDR v Kuala Lumpur vyzvalo k ich okamžitému prepusteniu.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy