Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Československý internet oslavuje 25 rokov
Zdielať na

Československý internet oslavuje 25 rokov

BRATISLAVA / Československý internet oslavuje 25 rokov existencie. Začiatky boli ťažké a dnes si ani nevieme predstaviť, že by internetové prepojenie dosahovalo rýchlosť asi 9 a pol kilobitu za sekundu.

Presne 13. februára 1992 sa Československo oficiálne pripojilo k internetu. Prvé pripojenie bolo z Prahy do Linzu. Začiatky boli veľmi pionierske. Dnes si už málokto dokáže predstaviť, na akej technike vtedy internet fungoval, čo ponúkal a akú prenosovú rýchlosť dosahoval. 

Na Slovensku mala v tých pradávnych časoch internetové pripojenie pod palcom organizácia SANET. To boli a stále vlastne sú akademické organizácie, ktoré sa dali dokopy, aby tu mohla začať rásť sieť, ktorú dnes využívame v podstate kdekoľvek a kedykoľvek. Je zaujímavé, že slovenský internet sa vlastne zrodil v Banskej Bystrici. Tam bolo začiatkom roka 1992 jediné internetové prepojenie, ktoré viedlo do Prahy. 

Pôvodne sa uvažovalo o vytvorení jednotnej československej siete, ale po rozdelení krajiny si už každý išiel po svojom. Traduje sa historka, že spoločnú sieť mala spravovať organizácia s názvom FERNET - malo to byť odvodené od skratky pre Federálnu sieť. Prvé skutočné slovenské internetové stránky začali vznikať až po roku 1995. A niektoré z nich fungujú až dodnes.

Súvisiace články