Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: V Arizonskej púšti sa otvorila 3,2 km dlhá trhlina v zemi
Zdielať na

VIDEO: V Arizonskej púšti sa otvorila 3,2 km dlhá trhlina v zemi

ARIZONA / Geológovia v Arizone ukázali zábery viac ako tri kilometre dlhej praskliny, ktorá sa objavila v poslednom roku a zjavne sa naďalej zväčšuje. Podľa predbežných odhadov by príčinou mohlo byť masívna "ťažba" podzemných zásob vody.

Puklina v zemi znie hrozivo, ale v Arizone to nie je nič zvláštne. Pukanie horniny je prirodzená reakcia na zmenu okolitých podmienok, píše businessinsider. A presne tak vznikla aj relatívne nová puklina na juhu od mesta Arizona City, ktorá je 3,2 kilometra dlhá a stále sa zväčšuje, aspoň podľa geológov, ktorí situáciu monitorujú.

"Niektoré časti sú asi tri metre široké a asi sedem a pol až deväť metrov hlboké," opisuje geológ Joseph Cook z Arizona Geological Survey. "Iné časti pukliny sú sotva pár centimetrov široké." Kým v širokých častiach puklina profil v tvare písmena V a zužuje sa teda smerom dole, v úzkych častiach sa niekedy puklina pod povrchom rozširuje. Cook preto varuje, že môže v týchto miestach - ktoré sú ľahko prehliadnuteľné - dôjsť k prepadu pôdy.

Vedci skúmajú, čo spôsobuje vyšší výskyt puklín. Domnievajú sa, že súvisí s masovým odvodňovaním (odvádzaním podzemnej vody). Poľnohospodári reagujú na sucho a čerpajú vodu zo stále hlbších a hlbších zdrojov. To na niektorých miestach spôsobí pokles pôdy, ktorý sa prejavuje práve puklinami v krajine.

Súvisiace články