Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Americká CIA sledovala komunistov i regióny
Zdielať na

Americká CIA sledovala komunistov i regióny

BRATISLAVA / Americká CIA sprístupnila takmer 13 miliónov strán tajných dokumentov. Spomína sa UFO, vojna vo Vietname, či Kórei, studená vojna, ale v mnohých dokumentoch aj Československo. Obsahujú podrobné infromácie o dianí u nás v 50. až 80. rokoch.

Dokumenty CIA zverejnila už pred niekoľkými rokmi. Prístupné však boli len v archívoch v americkom Marylande. Od utorka si ich môžete prehliadať aj z pohodlia svojich obývačiek. Ide o dokumenty staršie ako 25 rokov, takže zverejnením si CIA splnila zákonnú povinnosť. Správa o stave tankového arzenálu Slovenska, či dokument o tom, že v Košiciach je dočasne umiestnené poľné atómové delo. Československo spomína 25 000 správ.

Zverejnené informácie Ústav pamäti národa potvrdiť nemôže. Jeho historik o prítomnosti agentov tajných služieb hovorí ako o hotovej veci. Československo bolo totiž pre nich veľmi zaujímavé. "Československo bolo súčasťou sovietskeho bloku, takže záujem západných spravodajských služieb o túto krajinu bol," hovorí historik Peter Jašek. 

V jednom z dokumentov napríklad veľmi podrobne popisujú plánovanú výstavbu na východnom Slovensku. Aj s menami predákov košickej pobočky Československých stavebných závodov. Spomína sa aj drevovýroba. Dokument hovorí o výstavbe továrne v Hencovciach 8 kilometrov východne od Vranova nad Topľou, ako o najväčšej svojho druhu na Slovensku. 

Súvisiace články