Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záchrany v talianskom hoteli pokračovali aj v noci, našli desať živých
Zdielať na

Záchrany v talianskom hoteli pokračovali aj v noci, našli desať živých

FARINDOLA / Talianski záchranári v troskách horského hotela zavaleného lavínou našli desať preživších. Vrtuľníky je prepravujú do nemocnice v neďalekej Pescare. Lavína hotel zasypala v stredu, bolo v ňom vyše 30 ľudí. Najprv bola lokalizovaná skupina šiestich ľudí a neskôr ďalšie dve osoby. Záchranári na mieste pracujú od štvrtkového rána a ľudia pod lavínou prežili takmer 40 hodín.

"Sú nažive, hovoríme s nimi," povedal hovorca záchranárskej brigády Luca Cari. Prvý kontakt sa podarilo nadviazať o 11 hodine SEČ a potom nasledovalo niekoľko ďalších. Záchranári so sebou majú psov, ktorí pomáhajú s hľadaním. Už predtým sa uvádzalo, že v budove, ktorá mala niekoľko poschodí, mohli zostať vzduchové komory, v ktorých sa ľudia zachránili. Záchranári tvrdia, že v takýchto podmienkach sa dá prežiť dva aj tri dni.

Štátna televízia RAI oznámila, že sa našli telá dvoch mŕtvych a v snehu bola určená poloha ďalších dvoch. K nim sa ale záchranári zatiaľ nedostali. Pracovali aj v noci za tmy a dúfajú, že za svetla bude postup rýchlejší. Práce sťažuje fakt, že snehom zavalená bola jediná prístupová cesta k hotelu, ktorý leží v nadmorskej výške 1 200 metrov v dedine Farindola.

Prví záchranári sa k miestu v pohorí Abruzzy dostali vo štvrtok ráno. Podľa úradov sa v noci na piatok podarilo rozšíriť príjazdovú trasu, čo umožní dopraviť na miesto ťažšie techniku.

Odstraňovanie masy snehu, kamenia a stromov zatiaľ postupuje pomaly, okrem iného aj pre to, že záchranári nechcú spôsobiť zával vzdušných komôr, v ktorých by mohli byť živí ľudia. Na volanie ale zatiaľ nedostali žiadnu odpoveď.

Telá dvoch mŕtvych prepravili do márnice v nemocnici v meste Pescara, kde štátne zastupiteľstvo začalo vyšetrovanie pre podozrenie z neúmyselného zabitia.

Podľa talianskych médií nie je jasné, prečo k hotelu nebola uvoľnená cesta už v stredu popoludní, kedy si väčšina hostí hotela priala odísť, lebo predtým dopoludnia udrelo v tejto oblasti Talianska zemetrasenie o sile nad päť stupňov. Z hotela prežili dvaja ľudia a z ich výpovede vyplýva, že úrady dlho neverili informácii, že hotel je pod lavínou. Prvá sa k nim dostala údajne v stredu o 17:30. Záchranári ale oneskorenie medzi nešťastím a operáciou popierajú. Trasu k hotelu blokovala metrová vrstva snehu a k miestu sa dostali prví záchranári po nočnom pochode na lyžiach.

Slovák blízko miesta

Situáciu v oblasti veľmi dobre pozná aj Slovák Zdenko. Žije asi štyridsať kilometrov od zničeného hotela. Zažil všetky zemetrasenia, ktoré tu od minulého roku udreli. Aj tentokrát vedel, že je zle. "Keď vybiehali študenti von bolo to jasné, že je to zemetrasenie," popisuje.

Ľudia tu majú ešte v čerstvej pamäti, čo im v takých chvíľach hrozí. Ani tentokrát preto nebrali na ľahkú váhu varovania úradov. "Odporúčané je vôbec nevychádzať z domov a keď nie je potrebné, ani na cesty, lebo tam kde boli dva jazdné pruhy, tam zostal len jeden," hovorí Zdenko.

Zdenko priznáva, že v súčasnej situácii by sa po predchádzajúcich skúsenostiach do horského hotela nevybral. Pri predchádzajúcich zemetraseniach prišiel takmer o všetko a je vďačný Slovákom žijúcim v Taliansku, že mu pomohli postaviť sa opäť na nohy, či už finančne alebo ako morálna podpora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy