Skoro jasno
15°
Bratislava
TIPY A TRIKY: Ovládate klávesnicu? Tieto skratky vám zaručene ušetria čas
Zdielať na

TIPY A TRIKY: Ovládate klávesnicu? Tieto skratky vám zaručene ušetria čas

BRATISLAVA / Počítač v súčastnosti používa drvivá väčšina ľudí, či už v práci, doma alebo vo svojom voľnom čase. Ruku na srdce, nikto z nás z neba múdry na zem nespadol a niektoré finty, skratky, alebo grify jednoducho nepoznáme. Mnohí potrebujeme napísať napríklad veľké Ö, Ä, Ô, alebo často používaný @, a to môže byť niekedy problém.

Píšeme a píšeme a zrazu to príde. Potrebujeme napísať Ô, ale ako? Vynaliezaví naťukajú do internetového vyhľadávača a nájdu čo potrebujú, no dá sa to aj inak. Pomerne rýchlo a hlavne jednoducho. Takáto pomôcka sa určite zíde nejednému "expertovi" na počítače.

Toto sú znaky, ktoré sa vám môžu pri bežnom písaní hodiť

Ő - ALT+0245   Ô - ALT+0212

Ö - ALT+0214   Ü - ALT+0220

Ü - ALT+0252   Ä - ALT+0196

@ - ALT+64      ® - ALT+0174

Zložitejšie znaky

V prípade, že potrebujete špeciálny znak postup je nasledovný. Stlačte tlačidlo vedľa ALT, má obrázok WINDOWS, alebo nápis WIN. Po jeho stlačení ťuknite na písmeno R. Následne sa otvorí okno, do ktorého napíšte "charmap". Ide o mapu s charaktermi, kde nájdete komplet všetky znaky, ktoré sa dajú použiť pri písaní. Znak následne skopírujete jednoducho, kliknete na neho dvakrát, písmenko sa presunie do okna, z ktorého môžete znak skopírovať. 

Tlačidlo ALT

ALT, znamená v preklade alternatíva. Toto tlačidlo je súčasťou mnohých skratiek a vie neraz pomôcť. Najznámejšia kombinácia je ALT - TAB, ktorá vám uľahčí prehadzovanie medzi oknami alebo aplikáciami. 

Ako správne sedieť za počítačom sa dozviete v archívnej reportáži TV JOJ.

Súvisiace články