Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenka bude na simulovanej marťanskej misii pestovať špenát
Zdielať na

Slovenka bude na simulovanej marťanskej misii pestovať špenát

BRATISLAVA / Slovenská astrobiologička Michaela Musilová bude veliteľkou simulovanej misie na Mars, ktorá sa uskutoční od 14. do 29. januára na Mars Desert Research Station v americkom Utahu. Na tlačovej konferencii o tom informovala samotná Musilová, ktorá je zároveň predsedníčkou Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

"Mars Desert Research Station sa nachádza v púšti vo veľkej nadmorskej výške, takže v tomto ročnom období je tam teplota pod nulou, čo tiež simuluje marťanské podmienky. Je izolovaná od sveta, takže človek sa aj po psychologickej stránke cíti, akoby bol na inej planéte," uviedla Musilová, pre ktorú pôjde už o druhú misiu na tejto stanici. Prvú absolvovala v roku 2014. 

Za misiami stojí nezisková organizácia Mars Society. Jej cieľom je testovať technológie na pripravované reálne misie na Mars. Účastníci projektu komunikujú s riadiacim centrom s časovým posunom, rovnako ako by to bolo v prípade komunikácie z Marsu, pričom mimo priestorov stanice sa musia pohybovať v skafandroch.

Musilová a jej piati kolegovia zo Španielska, Írska, Francúzska, Izraela a Austrálie uskutočnia viacero vedeckých experimentov, ako je napríklad 3D tlač tehál s použitím "marťanskej" pôdy.

Hydroponické pestovanie špenátu

Viaceré pokusy pochádzajú od slovenských výskumných inštitúcií ale aj študentov. Jedným z nich je napríklad hydroponické pestovanie špenátu, ktorý budú mať účastníci misie na spestrenie stravy. Tento experiment vzišiel zo študentskej súťaže Expedícia Mars, v ktorej uspeli študentky z gymnázia v Detve.

Súvisiace články