Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Takto budú vyzerať ľudské obydlia na Marse
Zdielať na

Takto budú vyzerať ľudské obydlia na Marse

USA / Americká NASA predstavila podobu marťanského domčeka, v ktorom budú bývať prví ľudskí odvážlivci. Zaujímavé je, že jeho stavebným materiálom nebudú ani betón, ani železo, ani sklo, ale obyčajný ľad. Ten vraj najlepšie ochráni ľudský organizmus pred zhubným kozmickým žiarením a rovnako aj pred ukrutnými mrazmi.

Marťanské domčeky pre prvých kolonizátorov tejto planéty pripomínajú eskimácke iglu, sú z čistého ľadu. Domy vzišli ako návrh zo súťaže, ktorá bola minulý rok. Návrhy museli vyriešiť množstvo technických problémov a splniť rôzne parametre.

Napríklad zabrániť prieniku kozmického žiarenia. Čo splnilo veľa modelov situovaných do podzemia. "Tam je nevýhoda to, že by bolo treba poslať na Mars veľké mašiny, ktoré by museli vykopať jamy," vysvetľuje Michaela Musilová, predsedníčka Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA).

Vybraný návrh spĺňa všetky predpoklady na úspech. Prepúšťa dosť svetla, izoluje voči žiareniu, chráni pred mrazmi. Realizácia projektu by mohla nastať zhruba o 20 rokov.

Súvisiace články