Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Rodičia nebudú rozhodovať o pohlaví ich dieťaťa, Portugalsko to chce zakázať
Zdielať na

Rodičia nebudú rozhodovať o pohlaví ich dieťaťa, Portugalsko to chce zakázať

LISABON / Portugalsko chce zakázať rodičom rozhodovať o pohlaví svojich čerstvo narodených detí v prípade, že prídu na svet s orgánmi oboch pohlaví. Pre jedno z pohlaví sa tak zrejme budú môcť rozhodnúť až samé deti.

Zákon o genderovej identite platí v Portugalsku od roku 2011. V rámci neho si môžu osoby staršie ako 18 rokov zmeniť pohlavie a meno v matrike. Počas šiestich rokov platnosti zákona podstúpilo zmenu pohlavia 289 ľudí. 

Veková hranica na zmenu sa ale mnohým javí ako vysoká, a tak sa teraz chystá zmena, vďaka ktorej budú môcť Portugalci zmeniť pohlavie už v 16 rokoch. Objavujú sa ale aj hlasy volajúce po znížení vekovej hranice až na 14 rokov. 

Výnimkou budú len zdravotné dôvody

Najväčšou zmenou oproti súčasnému zákonu je ale podľa tamojšieho denníka El País práve obmedzenie práva rodičov i lekárov rozhodovať v prípade nejasnosti o pohlaví novorodenca. Jedinú výnimku majú tvoriť zdravotné dôvody. Otázkou zatiaľ zostáva, či dieťa bude mať dve pohlavia až do veku 16 rokov, alebo v tomto prípade bude operácia umožnená v okamihu ako dieťa bude schopné samostatne uvažovať. 

V minulom roku prišla vláda s neúspešnými návrhom odstrániť povinnosť lekárskeho potvrdenia o duševnom zdraví pacienta pred tým, než podstúpi chirurgický zákrok na zmenu pohlavia. 

Nový zákon má súvislosť s návrhom ministerstva školstva, aby sa pre žiakov vo veku desať rokov zaviedla sexuálna výchova, konkrétne taká, ktorá by sa týkala potratov. Návrh vyvolal kritickú reakciu stredopravicových strán. Napríklad portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa ale o informáciách týkajúcich sa sexuality tvrdí, že by sa k nim deti mali dostať čo najskôr. 

Pozrite si, ako sa tvári novorodenec pri kúpaní: 

Zdielať na

Súvisiace články