Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Palác prelomil mlčanie. Skutočný stav kráľovnej Alžbety II.
Zdielať na

Palác prelomil mlčanie. Skutočný stav kráľovnej Alžbety II.

LONDÝN / Kráľovna Alžbeta II. sa podľa vyhlásenia Buckinghamského paláca zotavila z ťažkého nachladenia a opäť sa venuje svojim povinnostiam.

Deväťdesiatročná anglická panovníčka ochorela počas vianočných sviatkov. Kvôli vážnym zdravotným problémom sa nedostavila po takmer tridsiatich rokoch na tradičnú vianočnú omšu a vynechala aj novoročnú bohoslužbu. 

Medzi sviatkami sa špekulovalo, že kráľovna je na tom veľmi zle a čoskoro zomrie. Buckinghamský palác tieto správy dementoval. Išlo o dielo podvodníkov.

Čo ak predsa? Tu je postup

Celé kráľovstvo sa ale obáva najhoršieho. Objavili sa aj možné scenáre toho, čo príde, keď panovníčka skutočne umrie. Kráľovstvo sa na takéto situácie pripravuje roky. Ak k úmrtiu kráľovnej nedôjde na verejnosti, Buckinghamský palác to svetu oznámi portrétom a hymnou. Bude brať ohľad aj na nočný kľud.

Potom zavládne dvanásťdenný smútok, vlajky budú spustené na pol žrde, zakáže sa vysielanie akýchkoľvek komédií. Na celom svete budú prístupné kondolenčné knihy. 

Rakva sa na niekoľko dní dostane do parlamentu a verejnosti bude prístupná 23 hodín denne.

Po dvanástich dňoch bude pohreb, určite s rekordným počtom zúčastnených. Povedie ho arcibiskup z Canterbury, zúčastnia sa ho šľachtici, prezidenti i politici z celého sveta. 

​Kráľovnu pravdepodobne pochovajú k rodičom v kaplnke rodového hradu Windsor. V hre sú ale aj iné sídla. Kvôli možnej hrozbe terorizmu treba počítať s mimoriadnymi bezpečnostnými opatreniami. 

Po pohrebe sa život vráti do normálu. Veľká Británia a ďalších pätnásť ďalších krajín, ktorým Alžbeta II. vládne, sa postupne prispôsobí novému kráľovi. Vytlačia sa poštové známky a bankovky s panovníkovým portrétom a zmení sa hymna. Boh ochraňuj kráľovnu sa zmení na Boh ochraňuj kráľa.

Súvisiace články