Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Automatické snežné reťaze. Čech vynašiel revolučný vynález
Zdielať na

Automatické snežné reťaze. Čech vynašiel revolučný vynález

PRAHA / Jazdíte na hory a priali by ste si mať snehové reťaze, ktoré možno ľahko a pohodlne nasadiť a dokonca ovládať priamo z auta? Petr Gross také nielen vymyslel, ale po troch rokoch vývoja začal aj vyrábať, informuje portál novinky.cz.

Na začiatku išlo o náhodu. "Išiel som v zime medzi Žamberkom a Vamberkom cez les, padal mrznúci dážď a ja som musel v obleku, bielej košeli a kravate nasadiť snehové reťaze," spomínal Gross, ktorý v Miloticiach nad Bečvou na Přerovsku a vo Vrbne pod Pradědem vyrába optické komponenty z plastov pre automobilové svetlá, píše portál novinky.cz.

"Bol som mokrý, špinavý, premrznutý. Klial som tak, že zver, čo bola blízko, určite utiekla hlboko do lesa," uviedol Gross. Práve vtedy si povedal, že vymyslí niečo, aby už nabudúce zostal čistý a nasadzovanie reťazí ho nestálo toľko námahy.

"Na disk kolesa sa podobne ako pokrievka nasadí protišmykové zariadenie, tzv. automatické snehové reťaze, ktoré mjú štyri pakny (čeľuste) s protišmykovými klincami. Pakny sa v prípade potreby vysunú a objímu pneumatiku. Roztvorenie a zloženie čeľustí ovládate diaľkovým ovládačom ako televízor z auta. Vlastné nasadenie protišmykového zariadenia na disk kolesa trvá po vytiahnutí z kufra dve až tri sekundy," opísal s tým, že čeľuste sa vysúvajú, len keď to stav cesty vyžaduje.

Momentálne je toto zariadenie určené len pre osobné autá, ale už budúci rok chce vyrábať rovnaké reťaze aj pre nákladné autá či autobusy. Umelohmotné "reťaze", ktoré možno využiť na kolesá o veľkosti 15 18 palcov, podľa výrobcu svetovou raritou.

Súvisiace články