Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Banánová šupka je hotový poklad, nevyhadzujte ju
Zdielať na

Banánová šupka je hotový poklad, nevyhadzujte ju

BRATISLAVA / Banány u nás patria medzi najobľúbenejšie ovocie. Ich šupy sú častým námetom do komédií, dobré len na pošmyknutie sa. Nie je to však pravda. Banánovné šupky sú skvelým pomocníkom v domácnosti hneď niekoľkonásobne.

Pre večne mladú tvár

Prírodných receptov pre krásnu pleť sú desiatky. Pridajte si k nim aj banánovú šupku. Premasírujte tvár raz do týždňa kúskom banánovej šupky. Ovocné kyseliny, ktoré obsahuje, pomôžu odstrániť odumreté kožné bunky. Minerály, vitamíny a antioxidanty zas pokožku oživia. Bude hladšia, zdravšia a rozžiarenejšia. 

Pre podráždenú pokožku

Svrbenie, či už spôsobené bodnutím hmyzu alebo iným kožným podráždením, dokáže poriadne potrápiť. Ak skúšate všetko možné a nič nezaberá, siahnite po banánovej šupke. Postihnuté miesto stačí potrieť jej vnútornou stranou, ktorá vysušuje. Údajne tiež pomáha v boji proti akné, hemoroidom a ďalším kožným chorobám.

Pre zuby ako perličky

Netreba vám drahé bieliace zubné pasty, poslúži aj banánová šupka. Odstráni škvrny od kávy, vína aj nikotínu. Vnútornou stranou šupky si denne dve minúty potierajte zuby. Po dvoch týždňoch si vybielite zuby prirodzeným spôsobom. Navyše draslík, horčík, bróm a ďalšie minerály, ktoré obsahuje, posilňujú zubnú sklovinu. A ešte sa vám budú zúbky aj krásne lesknúť.

Profimedia

Pre naleštené topánky

Matné a okopané topánky veru nie sú dobrou vizitkou. Máte po ruke banán? Máte riešenie! Vnútornou stranou šupky potrite svoju koženú obuv a nakoniec ju vyleštite handričkou. Topánky budú ako nové.

Pre krásne listy rastlín

Darmo máte plný byt izbových rastlín, keď sú ich listy zašednuté od prachu.  Hádate správne, pomôže banánová šupka. Zvlášť užitočné je to u rastlín s "voskovými“ listami, ako je napríklad fikus, voskovka či orchidea.

Pre lesknúce sa striebro

Ak máte strieborné šperky alebo príbor a nevyzerajú už najlepšie, máme pre vás hneď dva tipy. Banánové šupky môžete rozmixovať v malom množstve vody a vzniknutou kašou striebro vyleštíte. Ak chcete leštiť len príbor, poslúži na to aj samotná šupka. Poriadne ho potrite a potom doleštite handričkou. 

Pinterest

Súvisiace články