Polojasno
22°
Bratislava
VIDEO: Táto drsná reklama sa stala hitom internetu. Mladík vyvraždí študentov
Zdielať na

VIDEO: Táto drsná reklama sa stala hitom internetu. Mladík vyvraždí študentov

BRATISLAVA / Americká mimovládna organizácia prišla s reklamou, ktorá má slúžiť na prevenciu násilia na školách. Keď ale uvidíte túto reklamu, bude vám skôr pripadať ako romantický film. Pozorne sa pozerali, či v nej nájdete aj spomínaný rozmer.

Na viacerých záberoch je okrem hlavného príbehu, v pozadí vidieť mladého študenta ako si na internete pozerá streľbu zo zbrane. Ostatní spolužiaci ho šikanujú a zároveň je izolovaný a sám. 

Toto video vzniklo po tom, čo na škole Sandy Hook v meste Newton, v americkom štáte Connecticut vystrieľal jeden zo študentov v roku 2012, 26 ľudí. 

Pozrite si celú reklamu:

Táto drsná reklama chce upozorniť na to, aby sme si všímali znaky, ktoré môžu naznačovať potenciálnu hrozbu. "Domnievam sa, že sa nedajú úplne presne odčítať všetky znaky," tvrdí psychológ Martin Miller. "Na druhej strane je dôležité, aby sme boli vnímavý voči svojmu okoliu, voči ľuďom, ktorí môžu byť izolovaní. Tá všímavosť je dôležitá nielen v tom kontexte, že sa niečo takéto môže udiať voči iným, ale aj v kontexte toho, že ten človek v rámci tej svojej izolácie môže ublížiť sám sebe," dodáva psychológ. 

Všímavosť je dôležitá

Všímavosť sa podľa odborníka netýka len to, že nás niekto môže zabiť. Všímavosť je aj o tom, že niekto v našom okolí chce spáchať samovraždu. My tomu môžeme predísť, ak budeme všímaví voči okoliu. 

Práve preto chce organizácia Sandy Hook Promise touto šokujúcou reklamou upozorniť na problém, ktorý býva prehliadaný. Podľa odborníka to urobila veľmi dobre. 

"Do veľkej miery je nutné používať emócie v reklame a podľa mňa sú oveľa úspešnejšie tie reklamy a tie kampane, ktoré nejakým spôsobom pozitívne ovplyvnia životy ľudí," tvrdí expert na reklamu Robert Slovák. "To znamená, že napríklad upozornia na nejaký problém, ktorý môže v konečnom dôsledku zachrániť život, ako je to v tomto prípade," dodal Slovák. 

Súvisiace články