Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osobnosťou roka časopisu Time je Donald Trump
Zdielať na

Osobnosťou roka časopisu Time je Donald Trump

Zdroj: Profimedia

NEW YORK / Osobnosťou roka 216 sa podľa amerického časopisu Time stal novozvolený prezident Spojených štátov Donald Trump. Medzi porazenými finalistami je mimo iných aj jeho neúspešná prezidentská konkurentka Hillary Clinton. Tradičný prehľad osobností, ktoré počas končiaceho roka najviac ovládli spravodajstvo a verejný život, zverejnila v stredu redakcia Time.

"Je to veľká česť, veľa to pre mňa znamená," uviedol Trump počas rozhovoru s televíznou stanicou NBC, kde sa o prestížnom titule dozvedel.

Podľa šéfredaktorky časopisu Nancy Gibs je nepochybné, že najväčší vplyv mal tento rok práve "realitný magnát a majiteľ kasín, z ktorého sa stala hviezda televíznych reality show a provokatér", avšak v pohľade na to, či je tento vplyv pozitívny alebo negatívny, sú Američania hlboko rozdelení.

Trump podľa nej zaskočil tých, ktorí o jeho úspechu pochybovali a dokázal prevrátiť naruby americký politický systém.

Medzi skupinu ďalších vplyvných osobností zaradila redakcia vedľa Clinton napríklad tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana či anonymných hackerov stojacich za veľkými medzinárodnými kybernetickými útokmi.

Vlani si Time ako osobnosť roka vybral nemeckú kancelárku Angelu Merkel. Redakcia tak ocenila jej úlohu morálnej vodkyňe či jej ústretový prístup k utečencom.

Súvisiace články