Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Francúz zdedil dom v Normandii a vnútri našiel 100 kilogramov zlata
Zdielať na

Francúz zdedil dom v Normandii a vnútri našiel 100 kilogramov zlata

Zdroj: ISIFA

NORMANDIA / Za šťastlivca sa môže pokladať Francúz, ktorý nielenže zdedil dom v Normandii na severozápade krajiny, ale aj zlatý poklad o váhe 100 kilogramov, ktorý našiel poschovávaný v nehnuteľnosti. Milé prekvapenie má podľa agentúry AFP hodnotu viac ako 3 milióny eur. Radujú sa aj úrady, na dani získajú 45 percent bohatstva.

"Išlo o 5 000 zlatých mincí, dva zlaté prúty o váhe 12 kilogramov a 37 kilogramových odliatkov," vypočítal dražobný komisár z Évreux Nicolas Fierfort, ktorý tak súčasne potvrdil správy v miestnej tlači o zlatom poklade.

Všetko zlato bolo podľa neho náramne dômyselne poschovávané, pod nábytkom, pod hromadami bielizne, v kúpeľni - a tiež v debničke s fľašami whisky, ako aj v plechovej krabičke, priskrutkované pod nábytkom, čo bol vôbec prvý objav.

Aukčná sieň

Na zlato, nakúpené - podľa takisto objavených potvrdeniek - úplne legálne počas 50. a 60. rokov minulého storočia, sa prišlo, keď si dedič chcel nechať oceniť mobiliár v zdedenom dome. Zlatý poklad potom rozpredala aukčná sieň medzi francúzskych a zahraničných záujemcov na prelome októbra a novembra.

Snáď ešte viac ako dedič sa môže radovať finančný úrad, ktorému zo zákona prípadne prinajmenšom skoro polovička dedičstva, 45 percent. Podiel štátu sa podľa znalcov môže ešte zvýšiť, ak sa ukáže, že pôvodný vlastník nezaplatil zo zlatého pokladu daň. Potom by na dediča prešla aj táto povinnosť, a to hneď za tri posledné roky.

Súvisiace články