Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prichádza nový navigačný systém Galileo, GPS schová do vrecka
Zdielať na

Prichádza nový navigačný systém Galileo, GPS schová do vrecka

BRATISLAVA / Už začiatkom roka sa budeme môcť pripojiť na najpresnejší navigačný systém na svete. Popri americkom GPS, ktorý využívame dnes, sa spustí európsky navigačný systém Galileo. Ten má byť bezchybný a jeho potenciál mnohonásobne vyšší. Tak napríklad, lietadlá vraj budú môcť pristávať v akomkoľvek počasí, a záchranári budú môcť lokalizovať ľudí oveľa presnejšie.

Iba pred pár dňami vyštartovala z francúzskej Guayany raketa Ariane 5. Ide o historický prvý štart európskej rakety, pri ktorom vyniesla na obežnú dráhu štyri satelity naraz. Tie budú súčasťou supermoderného navigačného systému Galileo

A signál z neho budeme môcť komerčne chytať už začiatkom roka. Len pre porovnanie, súčasné GPS má presnosť od 2 do 5 metrov. Galileo bude presné na centimetre.

Nielen záchranári vďaka novému systému budú môcť lokalizovať hľadaných, ale aj lietadlá budú môcť pristávať za akéhokoľvek počasia, zrakovo postihnutí sa orientovať aj v cudzom meste, či naše autá už nebude nutné šoférovať.

Vďačiť za to budeme aplikáciám v mobiloch, ktoré budú napojené práve na Galileo. V súčasnosti, či už priamo alebo nepriamo, pracuje vo vesmírnom programe 250 000 ľudí a má hodnotu takmer 60 miliárd eur.

Mobily, ktoré vlastníme už teraz sú schopné prijímať nielen GPS, ale aj Galileo. V praxi to bude vyzerať tak, že signál sa nám v mobile prepne podľa toho, ktorý z nich bude silnejší. Stopercentné pokrytie zeme Galileom bude asi do 5 rokov.

Súvisiace články