Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na Slovensku sa začala lovecká sezóna na vlkov, v zahraničí sú prísne chránení
Zdielať na

Na Slovensku sa začala lovecká sezóna na vlkov, v zahraničí sú prísne chránení

PREŠOV / Od novembra sa na Slovensku začala lovecká sezóna na vlkov. V okolitých štátoch je pritom tento lesný tvor celoročne a prísne chránený. Po tom volajú aj naši ochranári, podľa ktorých je vlk ako lekár v lese. Poľovníci ale tvrdia, že u nás je situácia iná a strieľať musia.

Poľovníci, ochranári a pastieri. Všetci majú na to iný názor. Jedni hovoria strieľať a redukovať, druhí celoročne chrániť a tí tretí, že keď príde svorka, tak niet pomoci.

Mapa lovenia vlkov

Mapa lovenia vlkov

Toto je aktutálna mapa. Červené miesta sú časti územia, kde je zakázané vlka loviť. Inde je lov na niekoľko mesiacov povolený ale nariadené sú kvóty. Jedným z dôvodov lovu vlka sú škody na lesnej zveri a hospodárskych zvieratách. Ochranári tvrdia, že tu ide len o to, že poľovníci nemajú radi konkurenciu.

"Práve počas zavedenia ochrany vlka sú podstatne menšie straty na hospodárskych zvieratách a sú podstatne väčšie straty na lovnej zveri," myslí si náčelník Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraj Lukáč.

S tým nesúhlasia poľovníci a tvrdia, že to, že vlka v lesoch na Slovensku máme, je práve ich zásluhou.

"My poľovníci sme sa zaslúžili o to, že stále tu určitú početnosť práve tých šeliem udržiavame, lebo oni majú nezastupiteľné miesto," dodáva poľovník Viliam Sabol.

Na Slovensku vlka na časti územia lovíme, napriek tomu, že napríklad v okolitých krajinách V4 je celoročne chránený.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy