Jasno
20°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Biela rasa je späť v hre. Ku-Klux-klan chystá oslavy Trumpovho víťazstva
Zdielať na

Biela rasa je späť v hre. Ku-Klux-klan chystá oslavy Trumpovho víťazstva

Zdroj: Profimedia

SEVERNÁ KAROLÍNA / Rasistické hnutia Ku-Klux-klan chystá v Severnej Karolíne oslavy víťazstva Donalda Trumpa v prezidentskej voľbe. Na 3. decembra zvoláva slávnostný sprievod, ktorým chce demonštrovať návrat belošského nacionalizmu a krajne pravicového hnutia medzi hlavné politické prúdy, napísal denník Independent.

Severná Karolína patrí medzi takzvané swing states, teda kľúčové štáty, ktoré pri americkej prezidentskej voľbe rozhodujú. A Trump v Severnej Karolíne vyhral, čo považuje Ku-Klux-klan zároveň za svoje víťazstvo a potvrdenie toho, že jeho vplyv silnie. Bez podpory Kukluxklan by vraj Trump v Severnej Karolíne nikdy nevyhral.


"Nenechajte sa mýliť. Je to naša dielo. Nebyť nás, bolo by to nemožné. Biela rasa je späť v hre. A keď hráme, nemôže nás nikto poraziť. Víťazná vlna nikdy neskončí," napísal podľa portálu novinky.cz na Twitteri zakladateľ rasistického a antisemitského serveru Daily Stormer Andrew Angilin.

Do akej miery priaznivci belošského nacionalizmu skutočne mohli ovplyvniť voľbu v Severnej Karolíne, nie je jasné. Donald Trump tam vyhral v pomere 50,5% (získal 2 339 603 hlasov) ku 46% pre Clintonovú (2 162 074 hlasov). To v porovnaní s ďalšími ostro sledovanými štátmi až také tesné nie je.

Vedú neonacisti

Belošský nacionalizmus, poťažmo krajnej extrémnej pravice je v Spojených štátoch na vzostupe. Zo septembrovej analýzy príspevkov na Twitteri Univerzity Georgea Washingtona vyplýva, že medzi rokmi 2012 2016 záujem o tieto témy vzrástol o 600 percent.

Najväčšiu podporu medzi nenávistnými skupinami majú v Spojených štátoch neonacisti, za nimi sa umiestnili rasistickí skinheadi a na treťom mieste bieli nacionalisti. Analýza na Twitteri preukázala, že bol medzi týmito skupinami o Trumpa a jeho kampaň veľký záujem.

Vyššie spomínaný sprievod organizuje skupina Loyal White Knights Kukluxklan, pričom celkovo je v Spojených štátoch podľa odhadov aktívnych okolo dvoch stoviek podobných organizácií. Koľko majú členov sa príliš odhadovať nedá, pretože to väčšina členov tají.

Súvisiace články