Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Dvakrát viac Turkov žiada v Nemecku o azyl, Berlín ich odmieta
Zdielať na

Dvakrát viac Turkov žiada v Nemecku o azyl, Berlín ich odmieta

Zdroj: SITA

BERLÍN/ANKARA / Počet Turkov snažiacich o azyl v Nemecku sa tento rok zdvojnásobil. Súvisí to predovšetkým s tvrdými zákrokmi tureckých úradov po zmarenom júlovom puči, ktoré postihli mnoho ľudí. Väčšinu žiadostí ale Berlín odmieta. Veľa neúspešných uchádzačov o ochranu ale napriek tomu v Nemecku zostáva, upozornil web denníka Die Welt.

Tento rok od januára do septembra sa azyl v Nemecku pokúšalo získať 3 793 tureckých občanov, čo je viac než dvakrát toľko, než za celý predošlý rok. Viac ako 85 percent uchádzačov sa označovalo za Kurdov, vyplýva podľa denníka Die Welt z údajov spolkového ministerstva vnútra. 

Ochranu od Nemecka dostalo tento rok do konca septembra ale len necelých sedem percent žiadateľov, píše Die Welt s odvolaním sa na Spolkový úrad pre migráciu a utečencov. Šance na uznanie nároku sú tak výrazne horšie než vlani, kedy ochranu dostalo 14,6 percenta Turkov, ktorí o ňu prejavili záujem. 

Mnoho neúspešných uchádzačov o azyl ale napriek tomu v Nemecku zostáva. Za prvý polrok tohto roka bolo podľa spolkovej vlády odsunutých do vlasti len 101 Turkov. Dobrovoľne ich vycestovalo ďalších 348. 

Nemecká pomoc

Sociálne demokratický námestník ministra zahraničných vecí Michael Roth pred štyrmi dňami povedal, že Nemecko je pripravené pomôcť a prípadne aj udeliť azyl tureckým intelektuálom, ktorých perzekuuje režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Kresťanskodemokratická kancelárka Angela Merkel ale vzápätí vyhlásila, že Berlín sa bude snažiť, aby Ankara dodržovala základné ľudské práva a Turci tak o azyl v Nemecku žiadať nemuseli. 

​Po júlovom pokuse o puč turecké úrady poslali do väzby vyše 32 000 ľudí a asi 100 000 ich pripravili o prácu. Čistky sa dotkli vojakov, sudcov, policajtov i učiteľov, ale tiež opozičných poslancov, starostov a novinárov. Postihy smerujú aj voči členom a sympatizantom kurdskej menšiny. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy